Μεγάλες εκκρεμότητες στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και απλήρωτα τιμολόγια προμηθευτών αποκαλύπτουν ένα βαρύ «λογαριασμό» 3,4 δισ. ευρώ στις οφειλές του Δημοσίου.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Νοέμβριο 2024, τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κορυφή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων με την αγορά να στενάζει από τις καθυστερήσεις.
Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Κομισιόν και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που στερούν πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και αφήνουν χιλιάδες συνταξιούχους να περιμένουν χρόνια για την απονομή της οριστικής σύνταξής τους, τα κρατικά χρέη, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, παραμένουν σταθερά πάνω από το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2024, οι οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,367 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση από τα 3,506 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου και τα 3,634 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.
Από τις αρχές του έτους, τα χρέη αυξήθηκαν κατά 566 εκατ. ευρώ, καθώς τον Δεκέμβριο του 2023 ανέρχονταν σε 2,801 δισ. ευρώ.
Από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι τα νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε προμηθευτές 1,219 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων στον τομέα της υγείας.
Η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 632 εκατ. ευρώ, οι δήμοι με 321 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα με 268 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των φόρων, οι εκκρεμείς επιστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η ΑΑΔΕ αναζητά χιλιάδες φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 230 εκατ. ευρώ που δικαιούνται.
Αναλυτικά:
- Νοσοκομεία: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων μειώθηκαν ελαφρώς τον Νοέμβριο, καθώς από 1,255 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο υποχώρησαν στα 1,219 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονταν σε μόλις 294 εκατ. ευρώ.
- Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Τα χρέη μειώθηκαν στα 632 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 687 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και 701 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
- Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ): Οι οφειλές έπεσαν στα 321 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 354 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ καθοδικά κινήθηκαν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου, φτάνοντας στα 263 εκατ. ευρώ από 298 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
- Επιστροφές φόρων: Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διατηρήθηκαν σταθερές στα 365 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο. Από αυτά, τα 213 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (π.χ. μη ανταπόκριση δικαιούχων ή ελλιπή δικαιολογητικά). Οι υπόλοιπες εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 152 εκατ. ευρώ, αυξημένες από τα 137 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών αυξήθηκαν στα 342 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 315 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr