Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 200 από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ευρωπαϊκές οργανώσεις -εκ των οποίων 10 ελληνικές-, αναφορικά με τα νέα μεταλλαγμένα.
Σύμφωνα με πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, η ενδεχόμενη..
απορρύθμιση των νέων μεταλλαγμένων που προτάθηκε πριν μερικές ημέρες από την Πολωνία, ενέχει κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον.Εφόσον η πρόταση της Πολωνίας γίνει αποδεκτή, τότε σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα αυξηθεί ο έλεγχος που ήδη ασκούν στους σπόρους, ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τους αγρότες μικρής και μεσαίας κλίμακας, οι οποίοι ειδικά στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν το 88% των αγροκτημάτων της χώρας.
«Ζητήσαμε από τον υπουργό να απορρίψει τα νέα μεταλλαγμένα»
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο iEidiseis η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, μια από τις 200 οργανώσεις που συνυπέγραψαν την επίμαχη κοινή ανακοίνωση, «στείλαμε σχετική επιστολή και στον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να απορρίψει τα νέα μεταλλαγμένα. Δηλαδή, ζητάμε να απορριφθεί η νέα νομική πρόταση που έχει καταθέσει η Πολωνία ως προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ».
Βάσει όσων αναγράφονται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Greenpeace, «από την κατάθεση της αρχικής πρότασης για την αλλαγή των ισχυόντων κανονισμών για τα μεταλλαγμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2023, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα, όπως οι πατέντες και η σήμανση. Η πολωνική προεδρία επανέφερε την πρόταση που είχε μείνει στάσιμη και δημοσίευσε μία νέα συμβιβαστική πρόταση τον Ιανουάριο του 2025, παρά την ισχυρή δημόσια αντίθεση στα μεταλλαγμένα στην Πολωνία».
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η συμβιβαστική πρόταση βασίζεται σε μία προηγούμενη αναθεώρηση που κατατέθηκε από την βελγική προεδρία τον Φεβρουάριο του 2024, που απέτυχε να οδηγήσει σε συμφωνία. Η Πολωνία ελπίζει να πετύχει μία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση του νόμου».
«Είτε παλιά, είτε νέα, τα μεταλλαγμένα, είναι μεταλλαγμένα»
Όπως εξήγησε η κ. Δανάλη, «είτε παλιά, είτε νέα, τα μεταλλαγμένα είναι μεταλλαγμένα. Επομένως, αυτό που θέλουμε, είναι τα νέα μεταλλαγμένα, δηλαδή οι νέοι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα άγρια φυτά που παράγονται με νέες γονιδιωματικές τεχνικές να εμπίπτουν στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα. Άλλωστε, πρόκειται για μια νομοθεσία για την οποία έχουμε κοπιάσει πολύ εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ ώστε να την κερδίσουμε».
Εφόσον όμως σύμφωνα με την κ. Δανάλη η πρόταση της Πολωνίας γίνει αποδεκτή, τότε, «αυτό θα σημαίνει ότι τα νέα μεταλλαγμένα δεν θα υπόκεινται σε καμία νομοθεσία».
«Τα νέα μεταλλαγμένα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα»
Πρόκειται για κάτι που ελλοχεύει μια σειρά από κινδύνους. Ένας από τους βασικότερους εξ’ αυτών σύμφωνα με την κ. Δανάλη είναι «η καταστροφή της μικρής και μεσαίας κλίμακας γεωργίας, καθώς και της βιολογικής γεωργίας. Τα νέα μεταλλαγμένα ενέχουν τους ίδιους κινδύνους ακριβώς με τα παλιά, άρα κι αυτόν της γενετικής επιμόλυνσης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο, μέσω του αέρα, του νερού και των επικονιαστών, τα μεταλλαγμένα μεταφέρονται, επιμολύνοντας τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες».
Σχετικά με κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη υγεία, η κ. Δανάλη ανέφερε ότι «σειρά πειραμάτων έδειξε ότι πειραματόζωα ανέπτυξαν τοξικότητες εξαιτίας των μεταλλαγμένων με τα οποία τράφηκαν. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα νέα μεταλλαγμένα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα: ούτε της πείνας, ούτε των αγροτών, ούτε της διατροφής. Βρισκόμαστε ιστορικά σε κρίσιμη καμπή, τόσο για το κλίμα, όσο και για τη βιοποικιλότητα, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία και δεν χρειαζόμαστε πλέον “λύσεις” που δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα».
«Θα αποκτηθεί ο έλεγχος της τροφικής αλυσίδας από λίγες εταιρείες»
Ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα σύμφωνα με την κ. Δανάλη είναι ότι εφόσον γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, «θα αποκτηθεί ο έλεγχος της τροφικής αλυσίδας από τις εταιρείες που πατεντάρουν, κατασκευάζουν, διακινούν και εμπορεύονται τους μεταλλαγμένους σπόρους. Εφόσον αυτό συμβεί, δεν θα γνωρίζουμε ούτε τι θα υπάρχει στη ζωοτροφή των ζώων εκτροφής, ούτε στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία ενδεχομένως θα εμπεριέχουν συστατικά που προέρχονται από μεταλλαγμένο οργανισμό».
Αυτός είναι ο λόγος που στα βασικά αιτήματα των 200 περιβαλλοντικών οργανώσεων, συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με όσα επεσήμανε η κ. Δανάλη, «η συνέχιση της κάλυψης των μεταλλαγμένων από αξιολόγηση κινδύνου. Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι ισχύοντες κανονισμοί της ΕΕ αναφορικά με την υποχρεωτική σήμανση των μεταλλαγμένων και τις μεθόδους ιχνηλασιμότητας και ταυτοποίησης».
«Πλήττονται οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί»
Ειδικά σε ότι αφορά τη σήμανση των μεταλλαγμένων, η κ. Δανάλη εξήγησε ότι μέσω αυτής, «δίνεται το δικαίωμα στον καταναλωτή να γνωρίζει αν θα φάει μεταλλαγμένα και στον καλλιεργητή αν θα καλλιεργήσει μεταλλαγμένα».
Όπως άλλωστε εξήγησε η κ. Δανάλη, «όποιος θα θέλει να αγοράσει μεταλλαγμένους σπόρους, θα πρέπει να τους ξαναγοράσει από τις συγκεκριμένες λίγες εταιρείες που τους κατασκευάζουν και τους εμπορεύονται. Οι αγρότες δεν θα μπορούν να φυλάξουν σπόρους από την προηγούμενη σοδειά, όπως συμβαίνει εδώ και αιώνες στη γεωργία».
Κι αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με την ίδια, «κυρίως θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Ειδικά στην Ελλάδα, θα πληγούν οι παραγωγοί μικρής και μεσαίας κλίμακας που αποτελούν το 88% των αγροκτημάτων της χώρας. Αποτελούν δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας».
https://www.ieidiseis.gr/