30 Μαΐ 2025

Απειλεί την… Κίνα ο Μακρόν! – «Θα φέρουμε το ΝΑΤΟ στην Ασία εάν δεν αλλάξετε στάση για την Ουκρανία»... Αφού «κατατρόπωσε» τη Ρωσία τώρα στρέφεται κατά της Κίνας

 Σοβαρές επιπλοκές φαίνεται πως έχει δημιουργήσει το επεισόδιο στο αεροσκάφος που μετέφερε τον 47χρονο Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν και την 72χρονη σύζυγό του Μπριζίτ, στο Βιετνάμ όταν η τελευταία τον κτύπησε στο πρόσωπο.

Επιπλοκές καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να απειλήσει την Κίνα σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν αναλάβει δραστικά μετρά για τον περιορισμό των Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ρωσία, απειλώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε θα στείλει το ΝΑΤΟ στην Ασία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Παρασκευή την Κίνα ότι η απροθυμία της να περιορίσει την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε βαθύτερη εμπλοκή στην Ασία.

«Η παρουσία της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο ερώτημα για όλους μας. Αν η Κίνα δεν θέλει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στη Νοτιοανατολική Ασία, θα πρέπει να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να δρα σε ευρωπαϊκό έδαφος» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την ομιλία του στο διεθνές αμυντικό φόρουμ Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Politico.

Η Γαλλία υποστηρίζει από καιρό ότι η διατλαντική στρατιωτική συμμαχία δεν πρέπει να επεκτείνει την επιρροή της στην Ασία και ηγήθηκε της εκστρατείας για να εμποδίσει την ίδρυση γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία το 2023.

«Είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ασία, γιατί δεν πιστεύω στο να εμπλεκόμαστε σε στρατηγικές αντιπαλότητες άλλων» δήλωσε ο Μακρόν, υπονοώντας ότι το Παρίσι θα μπορούσε να επανεξετάσει τη στάση του.

Η συμμετοχή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας γίνεται στο πλαίσιο στρατιωτικού συμφώνου με τη Ρωσία, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί τους στρατιώτες της Πιονγιάνγκ μόνο επί ρωσικού εδάφους για να προσπαθήσει να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Κούρσκ.

Η τοποθέτηση του Μακρόν έρχεται στο φινάλε της περιοδείας του στην Ασία, η οποία ξεκίνησε με προσωπικές αναταράξεις και συνεχίστηκε με επισκέψεις στο Βιετνάμ και την Ινδονησία, όπου η Γαλλία υπέγραψε σειρά συμφωνιών, μεταξύ άλλων και στον τομέα της άμυνας.