«Όχι πια πρίγκιπας». Ο Άντριου χάνει και τον βασιλικό του τίτλο, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ Πάλας, μετά την καταιγίδα αποκαλύψεων για την εμπλοκή του γιου της Ελισάβετ στο σκάνδαλο Έπσταϊν.
Πλέον θα είναι γνωστός ως «Άντριου Μάουντμπατεν Γουίντσορ», ενώ, ανάμεσα στις κυρώσεις είναι και η αποχώρησή του από την κατοικία που του παρείχε μέχρι τώρα η βασιλική οικογένεια.
Η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: Η Αυτού Μεγαλειότητα ξεκίνησε σήμερα την διαδικασία για να απομακρύνει όλους τους τίτλους και τις τιμές από τον πρίγκιπα Άντριου. Πλέον θα είναι γνωστός ως Άντριου Μάουντμπατεν Γουίντσορ. Το νοικιασμένο Royal Logge του παρείχε μέχρι τώρα νομική προστασία για να συνεχίσει να διαμένει εκεί. Πλέον του έχει δοθεί επίσημη ειδοποίηση να παραιτηθεί από τη μίσθωση και θα μετακομίσει σε ιδιωτική κατοικία. Αυτές οι κυρώσεις κρίνονται απαραίτητες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται».
Η βασιλική οικογένεια, μάλιστα, που επιχειρεί με χαρακτηριστική καθυστέρηση να μείνει μακριά από την δυσωδία του μεγάλου σκανδάλου σπεύδει να δηλώσει ότι «καθιστάμε σαφές ότι οι σκέψεις και η απόλυτη συμπάθειά μας ήταν και θα παραμείνουν με τα θύματα και τους επιζώντες κάθε μορφής κακοποίησης». 
Ο Άντριου, ο 65χρονος αδελφός του βασιλιά και δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, δεχόταν πιέσεις λόγω της συμπεριφοράς του και της σχέσης του με τον Αμερικανό παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Έπστιν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο του «Δούκα της Υόρκης».
Μια πηγή των ανακτόρων είπε ότι αν και ο Άντριου αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, ήταν σαφές ότι διέπραξε σοβαρά λάθη κρίσης. Η απόφαση ελήφθη από τον βασιλιά Κάρολο, με τη στήριξη της ευρύτερης οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου και του διαδόχου, πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι βρετανικές εφημερίδες επικεντρώθηκαν στα οικονομικά του Άντριου, αφού η εφημερίδα Times έγραψε ότι δεν έχει πληρώσει ενοίκιο για την έπαυλη των 30 δωματίων όπου κατοικεί εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο, κατέβαλε τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια λίρες για ανακαινίσεις όταν εγκαταστάθηκε εκεί.
Σε μια σπάνια πολιτική παρέμβαση, μια κοινοβουλευτική επιτροπή διερωτήθηκε την Τετάρτη αν ο Άντριου θα έπρεπε να κατοικεί ακόμη σε αυτό το σπίτι.
 
