10 Νοε 2025

Ανοίγει το μεγάλο παζάρι της χρονιάς! Η Black Friday δοκιμάζει το πορτοφόλι του κόσμου

Το λιανεμπόριο μπαίνει στη σημαντικότερη φάση της χρονιάς. Το επόμενο 45ήμερο, που περιλαμβάνει τη Black Friday, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αποτελεί την περίοδο όπου για πολλούς κλάδους καταγράφεται έως και το 30%–40% του ετήσιου τζίρου. Σε μια χρονιά με υψηλά κόστη και... μειωμένη κίνηση, η αγορά ποντάρει στην εντατική αυτή περίοδο για να κλείσει θετικά το οικονομικό αποτέλεσμα.

Black Friday ως “αναπνοή” πριν τις γιορτές

Η Black Friday λειτουργεί ως ενδιάμεση ενίσχυση ρευστότητας, δίνοντας στις επιχειρήσεις χρόνο να αναπνεύσουν πριν τις κορυφές της εορταστικής περιόδου.
Οι εταιρείες ρίχνουν βάρος στα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων, επιταχύνοντας την εξυπηρέτηση για να χτίσουν νέα, πιο σταθερή πελατειακή βάση.

Πολλές αλυσίδες έχουν επιλέξει να επεκτείνουν τις προσφορές τους σε ολόκληρη εβδομάδα, ακόμη και σε «μαραθώνιο» ενός μήνα, ώστε να διαχειριστούν ομαλότερα τον όγκο παραγγελιών.

Οι αλυσίδες που ανοίγουν το ρυθμό των προσφορών

Αθλητικές αλυσίδες τρέχουν καμπάνιες τύπου «Black Month», ενώ καταστήματα οικιακού εξοπλισμού παρουσιάζουν εκτεταμένα πακέτα προσφορών με Click & Collect, δυνατότητα αγοράς με έως 60 άτοκες δόσεις, αλλά και ειδικά προγράμματα πληρωμής.

Παράλληλα, αλυσίδες τεχνολογίας επενδύουν σε πιο δημιουργικά και «αινιγματικά» διαφημιστικά σποτ για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, θυμίζοντας ότι ήταν από τους πρώτους που έφεραν τη Black Friday στην Ελλάδα.

Το βάρος μεταφέρεται στο κινητό

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρη μετατόπιση των καταναλωτών στις mobile αγορές.
Την περσινή Black Friday, 8 στις 10 ηλεκτρονικές συναλλαγές έγιναν ψηφιακά, με τη χρήση κινητού να αγγίζει το 84% των online αγορών μέσα στο 2024. Η χρήση υπολογιστή συνέχισε την ήπια πτώση των προηγούμενων ετών.

Η ηλικιακή ομάδα 35–54 ετών παραμένει η πιο ενεργή, με ισορροπημένο προφίλ φύλου σε όλη τη χώρα, ενώ οι νεότερες τεχνολογικά εξοικειωμένες γενιές κινούνται πλέον πιο δυναμικά προς το mobile shopping.

Οι πόλεις που πρωταγωνίστησαν

Στην κορυφή των mobile αγορών βρέθηκαν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με την πρωτεύουσα να συγκεντρώνει 77% των αγορών μέσω κινητού.
Ισχυρή παρουσία καταγράφηκε και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα και Βόλος, επιβεβαιώνοντας ότι η Black Friday έχει αποκτήσει πανελλαδική δυναμική.

Τι αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές

Στον χώρο της τεχνολογίας, την πρώτη θέση διατηρούν smartphonesτηλεοράσεις και «έξυπνες» οικιακές συσκευές, ενώ μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν gaming προϊόντα.

Ξεχωρίζει η ενισχυμένη τάση για τηλεοράσεις 55″–65″, ένδειξη ότι τα νοικοκυριά επενδύουν σε αναβάθμιση του χώρου ψυχαγωγίας.
Στις οικιακές συσκευές κυριαρχούν πλυντήρια και στεγνωτήρια γνωστών εταιρειών, σκούπες ρομπότ, stick και σύγχρονα κλιματιστικά.

Αυξημένη είναι και η ζήτηση υπηρεσιών εγκατάστασης και απεγκατάστασης, που δείχνουν τη στροφή των πολιτών προς ολοκληρωμένες λύσεις και όχι απλές αγορές.

Η μεγάλη δοκιμασία των επόμενων εβδομάδων

Το λιανεμπόριο περιμένει από την Black Friday και τις γιορτές να ισορροπήσει μια δύσκολη χρονιά, όπου κόστος ενέργειας και λειτουργικά έξοδα πίεσαν έντονα τις επιχειρήσεις.
Το στοίχημα για τις αλυσίδες είναι ο συνδυασμός σωστής διαθεσιμότητας προϊόντων, γρήγορων παραδόσεων και καθαρής επικοινωνίας προσφορών.

Οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν αν η αγορά θα κλείσει το 2025 με αποδόσεις που επιτρέπουν επενδυτικό σχεδιασμό για το επόμενο έτος.