Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - Υπό κατάληψη και η ΑΑΔΕ Ηρακλείου μετά την Αποκεντρωμένη διοίκηση
Μετά την πολύωρη κατάληψη του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν...
στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου πέρασαν ακόμη μία νύχτα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για τα αιτήματά τους.Σήμερα, οι ίδιες δυνάμεις μεταφέρθηκαν και στην ΑΑΔΕ Ηρακλείου, που βρίσκεται δίπλα στο υπό κατάληψη κτίριο της Αποκεντρωμένης, με στόχο να προχωρήσουν σε κατάληψη και αυτής της υπηρεσίας, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες δε πρόκειται να προχωρήσουν σε κλείσιμο του αεροδρομίου και του λιμανιού στο Ηράκλειο, μένοντας μόνο για την ώρα στις δύο δημόσιες υπηρεσίες, που τελούν υπό κατάληψη.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μανουράς μίλησε στο neakriti.gr για την κατάληψη της ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας:
«Αποφασίσαμε ότι θα προβούμε και σε κλείσιμο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είναι εδώ δίπλα. Θα τελεί και αυτή υπό κατάληψη, όπως και η Αποκεντρωμένη, μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τα αιτήματά μας. Τώρα προχωρούμε με τις καταλήψεις, θα ξανακουβεντιάσουμε και αναλόγως θα παίρνουμε αποφάσεις. Τονίζω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσουμε ούτε δρόμους, ούτε το λιμάνι, ούτε το αεροδρόμιο. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να προβούμε σε ενέργειες που θα ενοχλήσουν τους συμπολίτες μας. Έχουμε στείλει αίτημα, ζητούμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αν είναι δυνατόν, γιατί θεωρούμε τους υπουργούς αναξιόπιστους. Το βασικό αίτημα αυτή τη στιγμή για τους κτηνοτρόφους είναι να δοθεί η τεχνική λύση, ώστε να πληρωθούν οι άνθρωποι, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει η πληρωμή.
Η πληρωμή γίνεται με τα στρέμματα, δεν γίνεται με τα ζώα. Το λέω για αυτούς που θεωρούν ότι οι πληρωμές γίνονται με βάση το ζωικό κεφάλαιο. Δεν έχει καμία σχέση αυτό. Δόθηκαν ορισμένα στρέμματα μέσω τεχνικής λύσης, την οποία μας λένε ότι δεν είναι τεχνική λύση. Ξανατονίζω: η τεχνική λύση δεν έχει καταργηθεί. Εμείς, στην Κρήτη, τη χρειαζόμαστε, γιατί χωρίς την τεχνική λύση μας έχουν πάρει τα στρέμματα. Μας τα πήραν με τους δασικούς χάρτες, μας τα πήραν με τις περιοχές Natura, μας τα έχουν βγάλει μη επιλέξιμα, με αποτέλεσμα να χάνουμε τις επιδοτήσεις μας, τις οποίες δικαιούμαστε ως παραγωγοί.
Δεν είμαστε απατεώνες, δεν είμαστε κλέφτες. Είμαστε παραγωγοί. Και να μην τιμωρούν το νησί για δυο-τρία άτομα που φέρονται να έχουν πάρει κάποιες επιδοτήσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το μοντέλο. Εδώ είναι όλοι παραγωγοί, άνθρωποι αγρότες που καλλιεργούν τη γη, βοσκοί που πάνε κάθε μέρα και ταΐζουν τα ζώα, που προσπαθούν να επιβιώσουν. Αυτά τα μέτρα που παίρνουν αυτή τη στιγμή για την Κρήτη είναι καθαρά τιμωρητικά. Θέλουν να τιμωρήσουν εμάς, τους παραγωγούς, για τα σκάνδαλα τα δικά τους. Είναι σκάνδαλο της κυβέρνησης, είναι σκάνδαλο των πολιτικών και των κομματικών στελεχών. Η Ελλας ψεύδεται για τα περί πλαστικών σφαιρών. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντάσεις, αλλά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ντοκουμέντα, υπάρχουν τραυματίες. Δηλαδή εμείς μόνοι μας αυτοπυροβοληθήκαμε;»
Στο ερώτημα για το γεγονός ότι υπάρχει και απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, για παρεμπόδιση, ο ίδιος σχολίασε: «Ναι, γιατί εμείς φαίνεται πως είμαστε εγκληματική οργάνωση. Οι αγρότες και οι παραγωγοί που δουλεύουμε και προσπαθούμε να σας φέρουμε το κρέας, το γάλα, το τυρί, το λάδι, τα σταφύλια στο τραπέζι. Είμαστε εγκληματική οργάνωση?
Να κοιτάξουν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι η εγκληματική οργάνωση, όχι ο απλός κόσμος που εργάζεται από το πρωί μέχρι το βραδυ. Είμαστε εγκληματίες επειδή κάνουμε τη δουλειά μας? Αυτοί προσπαθούν να μας κάνουν εγκληματίες και να μας οδηγήσουν στην παρανομία, γιατί δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Μας οδηγούν να γίνουμε κλέφτες και απατεώνες.Να κοιτάξουν τον εαυτό τους.»



«Δεν υποχωρούμε. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και απαιτούμε δίκαιη αντιμετώπιση για την Κρήτη», τονίζουν παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι, που κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία ως προς το καθεστώς των επιδοτήσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές Natura.
Την ίδια στιγμή, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στα Χανιά. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκεί διατηρούν παρουσία τόσο στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» όσο και στα Μεγάλα Χωράφια επί του ΒΟΑΚ, με συμβολικούς αποκλεισμούς και τη διέλευση των οχημάτων να επανέρχεται κανονικά μετά από σύντομα διαστήματα.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών παραμένουν σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης, ζητώντας είτε άμεση συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα είτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λύση των ζητημάτων που έχουν θέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι ο συντονισμός με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα είναι δεδομένος και ο αγώνας τους θα έχει συνέχεια.
https://www.neakriti.gr/