Παρά τη σημερινή εικόνα ενότητας, σύμφωνα με το CNN, η απόφαση για τη σύγκρουση δεν ελήφθη χωρίς σοβαρές εσωτερικές αντιδράσεις. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, και κορυφαίοι υπουργοί εξέφρασαν αρχικά έντονες επιφυλάξεις για τις απρόβλεπτες διαστάσεις που θα μπορούσε να έχει ένα νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή, προτού τελικά ευθυγραμμιστούν με την επιθετική τακτική του Αμερικανού Προέδρου.
Οι εσωτερικές διαφωνίες και το Ιράν
Επισημαίνεται ότι ταν ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής, ο Τζέι Ντι Βανς εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκεπτικός. Ο πρώην πεζοναύτης, που έγινε γνωστός στην πολιτική σκηνή για την κριτική του στους πολέμους, προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας νέας αβέβαιης σύρραξης.
Ωστόσο, μόλις έγινε φανερό ότι ο Ντόναλντ επέμενε για στρατιωτική δράση στο Ιράν, ο Τζέι Ντι Βανς άλλαξε στάση. Έτσι, υποστήριξε την ανάγκη για μια γρήγορη και αποφασιστική επίθεση, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ελαχιστοποιούνταν οι απώλειες των ΗΠΑ και θα εμποδιζόταν η Τεχεράνη από το να χτυπήσει πρώτη.
Αυτή η μεταστροφή αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι στενοί συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου προσέγγισαν μια σύγκρουση που ελάχιστοι θεωρούσαν επιβεβλημένη αρχικά. Μάλιστα, σμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου, οι πιο έντονες φωνές υπέρ του πολέμου προέρχονταν από συμμάχους εκτός της κυβέρνησης, οι οποίοι τελικά υπερκάλυψαν τις πιο ψύχραιμες εισηγήσεις.
Εκτός από τον Τζέι Ντι Βανς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν, είχε εκθέσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απασχολημένος με την επιχείρηση στη Βενεζουέλα τον Ιανουάριο, προσέφερε αρχικά μόνο χλιαρή υποστήριξη.
Η επιχείρηση στο Ιράν και οι στόχοι της Ουάσινγκτον
Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνεται στην εκτέλεση των επιθυμιών του Αμερικανού Προέδρου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική χωρίς ξεκάθαρο τέλος. Οι ανώτατοι αξιωματούχοι επιδιώκουν ο πόλεμος να κρατήσει εβδομάδες και όχι μήνες. Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι στους στόχους τους δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή καθεστώτος, παρά τις παροτρύνσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον ιρανικό λαό να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Οι στρατιωτικοί στόχοι έχουν περιοριστεί στην καταστροφή των άμεσων οπλικών ικανοτήτων και στην εξάλειψη οποιασδήποτε προόδου προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Παρόλα αυτά, η διάρκεια των επιχειρήσεων παραμένει αβέβαιη, καθώς ο στρατός διευρύνει τους στόχους του σε όλη τη χώρα. H Τέιλορ Ρότζερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας «εργάζεται καθημερινά μαζί για να διασφαλίσοει την ολοκληρωτική και πλήρη επιτυχία της επιχείρησης “Επική Οργή”».
Οικονομικές επιπτώσεις και τα Στενά του Ορμούζ
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει άμεσα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ. Λόγω των αντιποίνων από την άλλη πλευρά, οι μεταφορές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ έχουν σταματήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων στα ύψη, φτάνοντας στον υψηλότερο εθνικό μέσο όρο των τελευταίων δύο ετών.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα τρόπους για να περιορίσει το οικονομικό σοκ, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου όπου το κράτος θα ασφαλίζει τα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ. Η Τέιλορ Ρότζερς τόνισε ότι ο πρόεδρος και η ενεργειακή του ομάδα «είχαν ένα ισχυρό σχέδιο δράσης για να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές του πετρελαίου» και ότι επανεξετάζουν κάθε αξιόπιστη επιλογή. Ωστόσο, η αγορά δείχνει να μην εμπιστεύεται πλήρως αυτούς τους χειρισμούς, καθώς οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
