7 Σεπ 2026

Τραγωδία στην Τανάγρα: Το ομόφωνο «στοπ» του Δήμου που αγνοήθηκε


 Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με φόντο τη συντριβή του Phantom στην Τανάγρα, στο πλαίσιο του Athens Flying Week, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, βίντεο, αλλά και... ρεπορτάζ του apopsi-tora.gr, οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί ότι ελλόχευε κίνδυνος για σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έπραξαν τα δέοντα.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα χρόνο πριν

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι σχεδόν ένα χρόνο πριν την τραγωδία, στις 3 Σεπτεμβρίου 2025, λίγο πριν αρχίσει το περσινό show, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της Τανάγρας για να βάλει στοπ στη διοργάνωση. Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε στις 5/9, ακριβώς ένα έτος πριν τη συντριβή. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η «λήψη απόφασης για άμεση διακοπή πτήσεων του ακροβατικού air show τόσο πάνω από τον ουρανό της πόλης του Σχηματαρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τανάγρας».

Η ομόφωνη απόφαση και οι αποδέκτες της ενημέρωσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τανάγρας αποφάσισε ομόφωνα την άμεση διακοπή των αεροπορικών επιδείξεων σε κατοικημένες περιοχές και την αυστηρή τήρηση των σχετικών νόμων και διατάξεων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η «έκδοση ψηφίσματος για να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδείξεων (air show) στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας».

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κοινοποίησε την απόφασή του και το σχετικό ψήφισμα στους υπεύθυνους – αρμόδιους διοργανωτές του air show, την εταιρεία Athens Flying Week AE, στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας (Διοικητή 114ΠΜ), στο ΓΕΑ (Γραφείο Αρχηγού) και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φορείς γνώριζαν και είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως.

Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ατυχήματος

Όσο για τα «καμπανάκια» με φόντο το air show, όσα ανέφερε στην εισήγησή της η αντιπολίτευση του Δήμου Τανάγρας κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρά. Μεταξύ άλλων, στην εισήγηση τονίζεται ότι «ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος, η ηχορύπανση δεδομένη και η περιβαλλοντική ρύπανση εμφανής».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Τανάγρα

Τανάγρα

Τανάγρα

Τανάγρα

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε καταλήξει στο ομόφωνο ψήφισμα:

https://www.newsbreak.gr/