27 Οκτ 2026

Πώς η παρέμβαση Καραμανλή διαλύει το αφήγημα Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα – Πανικός στο Μαξίμου για την παρουσία γαλάζιων βουλευτών στην εκδήλωση



Η παρουσία «γαλάζιων» βουλευτών στην εκδήλωση του πρώην πρωθυπουργού αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η κυβέρνηση εγκλωβίζεται ανάμεσα στις τουρκικές απειλές και τη χρεοκοπία της ενδοτικής της διπλωματίας.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς, καθώς η ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στα εθνικά θέματα έχει προκαλέσει νευρική κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η παρουσία «γαλάζιων» βουλευτών, όπως ο Άγγελος Συρίγος και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην εκδήλωση όπου ο πρώην πρωθυπουργός χάραξε σαφή διαχωριστική γραμμή από την επίσημη κυβερνητική πολιτική, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Πέρα από το γεγονός ότι στο Μαξίμου γνωρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης βουλευτών προς το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά, αυτό που προκαλεί επιπλέον πανικό είναι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται. Ο Κώστας Καραμανλής «κατέβασε γραμμή» στα εθνικά ζητήματα, αμφισβητώντας ευθέως τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο εσωκομματικής αντίστασης που απειλεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Το αδιέξοδο με την ηλεκτρική διασύνδεση και το δίλημμα της τουρκικής αντίδρασης

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και ο τρόπος διαχείρισης της Άγκυρας. Η κυβερνητική γραμμή, επιδιώκοντας να αποφύγει τα χειρότερα, επιχειρεί να κρατήσει μια ισορροπία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί καμία τουρκική άδεια για την πόντιση του καλωδίου, αλλά αρκείται στην εκ των προτέρων «ενημέρωση» —μια ενημέρωση που, κατά το Μαξίμου, μπορεί να γίνει ακόμη και από την ανάδοχη εταιρεία του έργου προκειμένου να αποτραπεί η σύγκρουση.

Απέναντι σε αυτή τη λογική, η «γραμμή Καραμανλή» απορρίπτει κατηγορηματικά ακόμη και την παραμικρή διαδικασία ενημέρωσης της Τουρκίας, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε κίνηση αυτού του είδους συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αναγνώριση ανυπόστατων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Mεσόγειο.


Μπρος φουρτούνα και πίσω θάλασσα: Το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής

Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποκαλύπτει το μέγεθος του γεωπολιτικού αεριτζίδικου στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει απολύτως καμία ενημέρωση ή συνεννόηση, είναι μαθηματικά βέβαιον ότι η Τουρκία θα στείλει πολεμικά πλοία στη ρότα του ερευνητικού σκάφους, επιχειρώντας να μπλοκάρει στην πράξη το έργο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα διλήμματα για την Αθήνα γίνονται τραγικά: ή η χώρα οδηγείται σε πολεμική αναμέτρηση —ενδεχόμενο που η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί— ή η Ελλάδα κάνει πίσω, αποδεχόμενη μια ταπεινωτική υποχώρηση και ακύρωση της διασύνδεσης.

Η κυβερνητική ηγεσία ποντάρει στο ότι η «ενημέρωση» θα αποτρέψει την επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Τουρκίας και θα επιτρέψει στο έργο να προχωρήσει. Όμως, εάν η εσωκομματική πίεση και η «γραμμή Καραμανλή» επιβληθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ανυπέρβλητο πολιτικό αδιέξοδο, πιασμένη στην παγίδα της δικής της προεκλογικής δημαγωγίας και των διαρκών υποχωρήσεων στους συμμάχους και τους «εταίρους».

https://periodista.gr/