24 Σεπ 2024

Οι «11» γίνονται πάνω από 20 και προετοιμάζουν το νέο χτύπημα στη Βουλή

 

Ο Μ. Σαλμάς αποτελεί από χθες παρελθόν για τη ΝΔ, αλλά τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού κόμματος μάλλον είναι πιο περίπλοκα και πάντως πιο εκτεταμένα για να αντιμετωπιστούν με.. την καρατόμηση ενός βουλευτή, ο οποίος μάλιστα έδειχνε να το επιδιώκει εδώ και καιρό.

Για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είναι σαφές ότι ο αριθμός των βουλευτών που ανησυχεί για το μέλλον της κυβέρνησης, του κόμματος και των ιδίων, είναι πολλαπλάσιος των 11 συναδέλφων τους που συνυπέγραψαν την ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» προς τον ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, τουλάχιστον 10 με 13 εξ αυτών, εξέφρασαν καθυστερημένα το παράπονό τους για το γεγονός ότι δεν τους ζητήθηκε να βάλουν και αυτοί την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο.

Πρόκειται για μία αριθμητική (και μόνο) ομάδα βουλευτών, οι οποίοι εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την πορεία που έχει πάρει η κυβερνητική παράταξη και φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το κόμμα τους, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στις κάλπες –όποτε κι αν γίνουν- υπό την «ομηρία» του όποιου μελλοντικού κυβερνητικού εταίρου.

Κάποιοι, δε, εξ αυτών, αντιλαμβάνονται ότι με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά, και η δική τους επανεκλογή τίθεται εν αμφιβόλω. Μία προοπτική που τους στρεσάρει αλλά και τους «απελευθερώνει» όπως έλεγε σε κατ' ιδίαν κουβέντα εις εξ αυτών.

Υπό αυτή την έννοια, είναι αμφίβολο αν η επίδειξη ηγετικής πυγμής με τη διαγραφή του Μ. Σαλμά ή οι συναντήσεις με βουλευτές που δρομολογεί ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, θα αποδώσουν καρπούς.

Νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο

Ήδη, άλλωστε, στο γαλάζιο παρασκήνιο κυοφορείται νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, για φλέγον κοινωνικό ζήτημα, όπως λέγεται, την οποία πιθανότατα θα υπογράφουν αρκετά περισσότεροι βουλευτές από τους 11 με τα κόκκινα δάνεια, και όχι απαραίτητα οι ίδιοι.

«Οι νεοδημοκράτες που μας έχουν εγκαταλείψει, δεν θα γυρίσουν, αν δεν νοιώσουν ότι εκπροσωπούνται. Και αυτό θα κάνουμε», λένε γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι προφανώς δεν πτοούνται από τη διαγραφή του κ. Σαλμά και τα μηνύματα που επιχειρήθηκε να σταλούν με την ευκαιρία της καρατόμησής του.

Οι υπουργοί ξεκινούν συναντήσεις με τους βουλευτές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια σειρά από υπουργούς, με οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκινούν τις συναντήσεις με τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα νομοσχέδια που προωθούν και γενικότερα για τα θέματα που επεξεργάζονται.

Η αρχή θα γίνει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και θα ακολουθήσουν, σε πρώτη φάση, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Με την επιστροφή δε, του Πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη, δρομολογείται και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 156 πλέον, βουλευτές της Ν.Δ.

https://www.ieidiseis.gr/