28 Σεπ 2024

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδίαζε να κάνει… απόβαση με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια COVID-19

 Ο άλλοτε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σκέφτηκε μια «υδάτινη επιδρομή» σε μια ολλανδική αποθήκη για την κατάσχεση των εμβολίων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε στα απομνημονεύματά του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός συζήτησε τα σχέδια με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του, με τίτλο «Unleashed», που δημοσιεύτηκε στην «Daily Mail». Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν, εκείνη την εποχή, στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ των χωρών για τις εξαγωγές και ο Τζόνσον πίστευε ότι η Ε.Ε. αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία».

Ακόμα, ο Τζόνσον δήλωσε ότι «είχε αναθέσει κάποια εργασία σχετικά με το αν θα ήταν τεχνικά εφικτό να εξαπολύσουμε μια υδάτινη επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λάιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρουμε αυτό που μας ανήκε νόμιμα και το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν απεγνωσμέν».. Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, αντιστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο ήταν «σίγουρα εφικτό» και θα περιελάμβανε τη χρήση φουσκωτών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια.

«Στη συνέχεια θα έδιναν ραντεβού στον στόχο, θα εισέρχονταν, θα εξασφάλιζαν τα αγαθά των ομήρων, θα εξαφανίζονταν χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό και θα κατευθύνονταν προς τα λιμάνια της Μάγχης», έγραψε ο Τζόνσον. Ωστόσο, ο Τσάλμερς είπε στον Τζόνσον ότι θα ήταν δύσκολο να περάσει απαρατήρητη η εν λόγω αποστολή, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί ουσιαστικά εισβάλλουμε σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Ο Τζόνσον κατέληξε: «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και ενδόμυχα συμφωνούσα με αυτό που σκέφτονταν όλοι, αλλά δεν ήθελα να το πω δυνατά, ότι το όλο θέμα ήταν τρελό».

Μπόρις Τζόνσον: «Δεν έφαγα καμία τούρτα»

Σε άλλο σημείο των δημοσιευμένων αποσπασμάτων, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι έφαγε τούρτα σε αυτό που περιέγραψε ως την «πιο αδύναμη εκδήλωση στην ιστορία της ανθρώπινης γιορτής» που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 56ων γενεθλίων του κατά τη διάρκεια του κλειδώματος του Κόβιντ. Δεν είδε ούτε έφαγε καμία τούρτα στην εκδήλωση στις 19 Ιουνίου 2020, είπε, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό» του ίδιου ή του τότε υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ότι η συγκέντρωση για τα γενέθλιά του ήταν «κατά κάποιο τρόπο ενάντια στους κανόνες».

Χαρακτηριστικά, ο Τζόνσον έγραψε: «Να τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα. Στάθηκα για λίγο στη θέση μου στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, όπου έχω συναντήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο καγκελάριος και διάφορα μέλη του προσωπικού έλεγαν χρόνια πολλά». Δεν είδα καμία τούρτα. Δεν έφαγα καμία τούρτα. Αν αυτό ήταν ένα πάρτι, ήταν το πιο αδύναμο γεγονός στην ιστορία της ανθρώπινης γιορτής. Μόλις είχα ξεπεράσει τον κορονοϊό. Δεν τραγουδούσα. Δεν χόρεψα».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε παραδεχτεί ότι το προσωπικό «συγκεντρώθηκε για λίγο» στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου γι' αυτό που φέρεται να ήταν μια συνάντηση-έκπληξη για τον Τζόνσον, την οποία οργάνωσε η νυν σύζυγός του, Κάρι. Ο Τζόνσον έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κατά τη διάρκεια της θητείας του για το Partygate, αν και η έρευνα της πρώην ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου, Σου Γκρέι, διαπίστωσε ότι ούτε ο Τζόνσον ούτε ο Σούνακ γνώριζαν εκ των προτέρων για την εκδήλωση.

Μπόρις Τζόνσον: «Μπορεί να είχα πεθάνει από κορονοϊό»

Στα αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του, ο Τζόνσον έγραψε επίσης ότι πίστευε ότι «μπορεί να τα είχε παρατήσει» όταν βρισκόταν στην Εντατική με κορονοϊό χωρίς τις «δεξιότητες και την εμπειρία» των νοσηλευτών του. Ο Τζόνσον πέρασε αρκετές ημέρες στην Εντατική τον Απρίλιο του 2020. Περιέγραψε ότι δεν ήθελε να αποκοιμηθεί την πρώτη του νύχτα στην Εντατική «εν μέρει σε περίπτωση που δεν ξυπνούσα ποτέ». Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο τότε πρωθυπουργός πέρασε λίγο χρόνο στο Τσέκερς με τη νυν σύζυγό του, Κάρι, και θυμήθηκε ότι συμμετείχε στο χειροκρότημα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) ένα βράδυ της Πέμπτης.

«Χειροκρότησα με βαθιά συγκίνηση, επειδή οι πνεύμονές μου μού έλεγαν ότι είχα περάσει κάτι πραγματικά πολύ άσχημο και ότι αν δεν ήταν οι νοσοκόμες του, Τζένι και Λούις, που έπαιζαν με αυτούς τους σωλήνες οξυγόνου όλη τη νύχτα με όλη τους τη δεξιότητα και την εμπειρία, νομίζω ότι μπορεί να είχα πεθάνει», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κατά την εισαγωγή του στην Εντατική, ο Τζόνσον ανέφερε ότι «άρχισε να νυστάζει, αλλά δεν ήθελε να κοιμηθεί - εν μέρει σε περίπτωση που δεν ξυπνούσα ποτέ ή σε περίπτωση που αποφάσιζαν να κάνουν κάποια κρυφή τραχειοτομή χωρίς να με ενημερώσουν».