20 Σεπ 2024

Ενεργειακή «καταιγίδα» για τη βιομηχανία - Ψυχρολουσία από την «VDL», στο κενό οι Έλληνες επιχειρηματίες

 

Η επιστολή – έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κομισίον για μια ευρωπαϊκή λύση στις υψηλές τιμές ρεύματος, τις οποίες απέδωσε στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν είχε την ανταπόκριση που περίμενε ο πρωθυπουργός. H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε πως το πρόβλημα είναι δεν είναι ευρωπαϊκό αλλά ελληνικό.

'Οπως τόνισε υπάρχουν άλλοι «σημαντικότεροι παράγοντες» - εθνικού επιπέδου - για τη μεγάλη απόκλιση στις τιμές ρεύματος που καταγράφεται μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν απέδωσε τις πολύ υψηλότερες - κατά περίπτωση ακόμη και πενταπλάσιες - τιμές ενέργειας στους τοπικούς καύσωνες του καλοκαιριού, που αύξησαν τη ζήτηση, και στην περιορισμένη διασύνδεση.

Στόχος για την Κομισιόν, είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είναι να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις υψηλές τιμές. Μεταξύ άλλων ανέφερε την ανάγκη για «μαζικές επενδύσεις» σε ανανεώσιμες πηγές, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της εισαγωγής ορυκτών καυσίμων, που κάνουν τις ευρωπαϊκές χώρες - και κατ΄ επέκταση την ΕΕ - ευάλωτες στην αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς.

«Όσο περισσότερο επενδύουμε σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές», συμπλήρωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός της Ελλάδας, σημαντικά υψηλότερες τιμές ενέργειας παρουσιάζουν χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Ουγγαρία. Οι τιμές στις εν λόγω χώρες κυμαίνονται από 128 έως 168 ευρώ/MWh, την ώρα που σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 90 ευρώ/MWh, φθάνοντας ακόμη και τα 25 ευρώ/MWh.

Και το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται κάποια αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση. Οι προβλέψεις σχετικά με τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα είναι απαισιόδοξες, καθώς εκτιμάται πως η χονδρεμπορική αγορά θα συνεχίσει να κινείται στα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Μόνο την Τετάρτη, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 138,19 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 70% σε σχέση με την περασμένη Κυριακή. Βάσει των στοιχείων, πρόκειται για τιμή εξαπλάσια από τη Γαλλία, όπου η μεγαβατώρα κοστίζει μόλις 21,91 ευρώ, και πενταπλάσια από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

«Εθνικό και όχι ευρωπαϊκό το πρόβλημα»

Αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε στην ιστοσελίδα Montel News, η οποία εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, ανέφερε ότι η Κομισίον και η Ελλάδα βρίσκονται σε συνομιλίες αναζητώντας τρόπους για να υποστηριχτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την «τοπική αστάθεια», όπως τόνισε, των τιμών στο ρεύμα. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε πλαφόν στις τιμές χονδρικής», τόνισε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση στις τιμές λιανικής θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή ανέφερε πως η αύξηση των τιμών ρεύματος οφείλεται κατά βάση στα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός απορρίπτεται από τις Βρυξέλλες. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπογράμμισε πως η Ουκρανία έχει σταματήσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη νότια Ευρώπη λόγω του πολέμου, αλλά αυτός είναι μόνο ένας δευτερεύον παράγοντας για τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών.

Οι τρέχουσες αυξήσεις στην Ελλάδα, συμπλήρωσε, οφείλονται εν μέρει στην αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, η οποία προκαλείται από την έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων της διασύνδεσης και της αποθήκευσης.

Αδιέξοδο στη βιομηχανία, «μπλακ άουτ» στην κυβέρνηση

Η αρνητική αντίδραση της Κομισιόν στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητήσει μια «ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ελλάδα, επιτείνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων, ειδικότερα του βιομηχανικού τομέα.

Η ελληνική βιομηχανία μαστίζεται από το τεράστιο ενεργειακό κόστος και οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει μια εφικτή και ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. Για παράδειγμα τα προωθούμενα διμερή συμβόλαια δεν άρουν το αδιέξοδο και πηγές από τον ΣΕΒ κάνουν λόγο ακόμη και για κυβερνητική αδιαφορία στις ανησυχίες του κλάδου.

Επιχειρηματίες προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει μια νέα ενεργειακή κρίση στην ελληνική βιομηχανία, στην απασχόληση και τις επενδύσεις, οι οποίες εξάλλου κινούνται πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Υπογραμμίζουν επίσης πως το ενεργειακό πρόβλημα στη βιομηχανία θα εντείνει και τις πληθωριστικές πιέσεις, που ήδη προκαλούν ασφυξία στα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην ευρωζώνη, βάσει της αγοραστικής τους δύναμης (ακρίβεια - μισθός), και οι δεύτεροι φτωχότεροι στην ΕΕ, πίσω μόνο από τους Βούλγαρους.

https://www.ieidiseis.gr/