8 Οκτ 2024

Τί δείχνουν οι γαλάζιες αντιδράσεις για το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Δεν είναι πρώτη φορά και σίγουρα δεν είναι η τελευταία που ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει σε αγρότες – δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων ηλεκτρονικά ραβασάκια ζητώντας στην επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια. Το.. τελευταίο ηλεκτρονικό ραβασάκι αφορά τις επιδοτήσεις του 2022. Το επόμενο διάστημα αναμένονται πολλά άλλα τέτοια ραβασάκια καθώς με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των ηγεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράφονται σειρά προβλημάτων στην λειτουργία του Οργανισμού. Γιατί όμως υπάρχει τώρα αυτή η έντονη αντίδραση από βουλευτές, συνεταιριστές και αγροτοσυνδικαλιστές; Γιατί κατατίθενται τώρα ερωτήσεις στην Βουλή και γίνονται δηλώσεις αγανάκτησης από τους ίδιους ανθρώπους; Η απάντηση είναι πολύ απλή γιατί τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Πολλές φορές έχουν τονίσει μέσα από την αρθρογραφία μας στο «Ν» για τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ίσως η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση για το ζήτημα έγινε τον περασμένο Ιούλιο με την συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης για την εξέλιξη του ΟΣΔΕ του 2024 και την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε εκείνη την την συνέντευξη ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως δεν είναι εφικτή η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στο τέλος του Οκτωβρίου του 2024. Επίσης για το ΟΣΔΕ του 2024 δήλωσε: «πάμε από αποτυχία σε αποτυχία». Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν για πρώτη φορά να μείνουν απλήρωτοι οι αγρότες οι βουλευτές, οι συνεταιριστές και οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ν.Δ. σηκώνουν τον πήχη των αντιδράσεων. Καθώς δεν θέλουν οι αποδοκιμασίες του αγροτικού κόσμου προς την κυβέρνηση να κατευθυνθούν και προς αυτούς.

Ερώτηση στη Βουλή
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τις προηγούμενες ημέρες η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη εξέφρασε την δυσφορία της για τα όσα γίνονται και γίνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο βουλευτής Πιερίας κ. Μπουκώρος με τον δικό του τρόπο εξέφρασε την δυσφορία του. Ο βουλευτής Πιερίας κ. Κουλκουδίνας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Με την ερώτηση ζητά:
- Με δεδομένα τα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής που επιβαρύνει τους αγρότες, προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση σε ό, τι αφορά στην απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που καταβλήθηκαν από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ;
- Με δεδομένο το συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε προτίθεται να προχωρήσει στην εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργείου ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα με τις ενισχύσεις που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες;


Αντιδράσεις γαλάζιων συνεταιριστών και αγροτοσυνδικαλιστών
Από την πλευρά του ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, που δεν μασάει τα λόγια του, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν μηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης άμεσων ενισχύσεων έτους 2022.......Αυτό το μνμ έστειλε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε σε χιλιάδες αγροκτηνοτροφους!!! Τώρα το ανακάλυψαν και γιατί δεν το είδαν τότε , πριν πληρώσουν;; Τι ξεφτίλα είναι αυτή....Και τι θα κάνουν τωρα σε 20 μέρες περιμένει όλος ο αγροτικός- κτηνοτροφικος κόσμος να πληρωθεί να πληρώσει λογαριασμούς , ενοίκια , εφόδια , δάνεια κτλ κτλ ....Θα τους κρατήσουν χρήματα γιατί αυτοί οι ίδιοι έκαναν το ΛΑΘΟΣ!!!!Στην κυβέρνηση όλα καλά;; Στο υπουργείο όλα καλά;; Το γνωρίζουν οι ιθύνοντες και τι θα κάνουν;; ».
Ο Λαρισαίος συνεταιριστής Χρήστος Σιδερόπουλος, στις τελευταίες παρεμβάσεις για το ΟΣΔΕ και την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πλαστογραφε εργολάβε του ΟΣΔΕ έρχεται η σειρά σου» και «Φάγανε φάγανε φάγανε και ο Εργολάβος του Οσδε Δ.ΝΤ. Το παίζει παράγοντας θα πει κάτι το ΓΕΩΤΕ ΕΛΛΆΔΑΣ».

https://www.stonisi.gr/