18 Οκτ 2024

Το φονικό «Σάντουιτς»: Τι αποκαλύπτει το Reuters για την Μοσάντ

 Μια πρόσφατη έρευνα από το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Βηρυτό στις 18 Σεπτεμβρίου, οι οποίες είχαν σοβαρές συνέπειες για τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με... δυτικές πηγές ασφαλείας, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ φέρεται να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση αυτών των επιθέσεων.

Η έρευνα αναφέρεται σε πρωτοφανείς τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των βομβών. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν έναν ειδικό τηλεειδοποιητή, ο οποίος κατάφερε να παραπλανήσει τη Χεζμπολάχ. Η χρήση ενός αόρατου πυροκροτητή σε συνδυασμό με ένα λεπτό πλαστικό εκρηκτικό υλικό επέτρεψε στους βομβιστές να μετατρέψουν τις μπαταρίες τους σε θανατηφόρες βόμβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από λιβανέζικες πηγές, οι πράκτορες που σχεδίασαν αυτές τις συσκευές δημιούργησαν μια μπαταρία που περιείχε μια μικρή αλλά ισχυρή γόμωση πλαστικού εκρηκτικού και έναν νέο τύπο πυροκροτητή, ο οποίος ήταν αόρατος στις ακτίνες Χ. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα την αποτελεσματική εκτέλεση των επιθέσεων, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στη Χεζμπολάχ.

Το φονικό «σάντουιτς»

Σύμφωνα με πληροφορίες από λιβανέζικες πηγές, έχει αναφερθεί η ύπαρξη ενός λεπτού, τετράγωνου φύλλου που περιέχει έξι γραμμάρια λευκής πλαστικής εκρηκτικής ύλης, γνωστής ως τετρανιτρική πενταερυθριτόλη (PETN). Αυτή η εκρηκτική ύλη είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο ορθογώνιες μπαταρίες. Ο υπόλοιπος χώρος που παρέμενε μεταξύ των στοιχείων της μπαταρίας είχε γεμίσει με μια λωρίδα εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού, το οποίο λειτουργούσε ως πυροκροτητής.

Το εν λόγω «σάντουιτς» τριών στρωμάτων ήταν κλεισμένο μέσα σε ένα μαύρο πλαστικό χιτώνιο και εγκιβωτίστηκε σε ένα μεταλλικό περίβλημα, το οποίο είχε περίπου το μέγεθος ενός κουτιού σπίρτων. Η κατασκευή αυτή παρουσίαζε ιδιαιτερότητες, καθώς δεν βασίζονταν σε έναν παραδοσιακό μικροσκοπικό πυροκροτητή, ο οποίος συνήθως είναι μεταλλικός. Αντίθετα, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση προσέφερε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: όπως συμβαίνει και με τα πλαστικά εκρηκτικά, δεν ανιχνεύεται εύκολα μέσω ακτίνων Χ.

Ένα τμήμα του ιστότοπου.com αφιερωμένο στο LI-BT783 έδινε έμφαση στην εξαιρετική απόδοση της μπαταρίας. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες μιας χρήσης που τροφοδοτούσαν τηλεειδοποιητές παλαιότερης γενιάς, προσέφερε 85 ημέρες αυτονομίας και μπορούσε να επαναφορτιστεί μέσω καλωδίου USB, σύμφωνα με τον ιστότοπο και ένα διαφημιστικό βίντεο 90 δευτερολέπτων στο YouTube.

Δεδοµένου ότι τα εκρηκτικά και το περιτύλιγµα καταλάµβαναν περίπου το ένα τρίτο του όγκου, η µπαταρία µετέφερε ένα κλάσµα της ισχύος που αντιστοιχούσε στο βάρος των 35 γραµµαρίων, δήλωσαν δύο ειδικοί σε θέµατα µπαταριών. «Υπάρχει σημαντική ποσότητα μη υπολογίσιμης μάζας», δήλωσε ο Paul Christensen, ειδικός στις μπαταρίες λιθίου στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Βρετανίας. Κάποια στιγμή, η Χεζμπολάχ παρατήρησε ότι η μπαταρία εξαντλούνταν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, δήλωσε η λιβανέζικη πηγή. Ωστόσο, το ζήτημα δεν φαίνεται να προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια – η ομάδα εξακολουθούσε να παραδίδει στα μέλη της τους βομβητές ώρες πριν από την επίθεση.

Δύο δυτικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ πρωτοστάτησε στις επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασύρματους. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πού κατασκευάστηκαν οι συσκευές. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο έχει την εξουσία επί της Μοσάντ, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το Υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου και ένας εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ αρνήθηκαν να σχολιάσουν για το άρθρο αυτό. Το Ισραήλ δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε κάποιο ρόλο. Την επομένη των επιθέσεων ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ εξήρε τα «πολύ εντυπωσιακά» αποτελέσματα της Μοσάντ σε σχόλια που ερμηνεύτηκαν ευρέως στο Ισραήλ ως σιωπηρή αναγνώριση της συμμετοχής της υπηρεσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Ο αδύναμος κρίκος

Εξωτερικά, η πηγή ενέργειας του βομβητή έμοιαζε με μια τυπική μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Και όμως, η μπαταρία, με την ένδειξη LI-BT783, είχε ένα πρόβλημα: όπως και ο βομβητής, δεν υπήρχε στην αγορά. Έτσι, οι πράκτορες του Ισραήλ δημιούργησαν μια ιστορία από το μηδέν.

Η Χεζμπολάχ έχει σοβαρές διαδικασίες προμηθειών για να ελέγχει τι αγοράζει, δήλωσε στο Reuters ένας πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν συμμετείχε στην επιχείρηση με τον βομβητή. Η δημιουργία ιστοριών ή «θρύλων» για τους μυστικούς πράκτορες αποτελεί εδώ και καιρό βασική δεξιότητα των κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Αυτό που έκανε ασυνήθιστη την πλοκή των βομβητών είναι ότι οι δεξιότητες αυτές φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί σε πανταχού παρόντα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, είπε στους δημοσιογράφους μια μέρα μετά την επίθεση ότι τον πλησίασε πριν από περίπου τρία χρόνια μία Ταϊβανέζα επιχειρηματίας, η Teresa Wu, και το «μεγάλο αφεντικό της, που λέγονταν Tom» για να συζητήσουν μια συμφωνία για κάποια άδεια χρήσης. Ο Hsu είπε ότι είχε ελάχιστες πληροφορίες για τον επικεφαλής της Wu, αλλά τους παραχώρησε το δικαίωμα να σχεδιάζουν τα δικά τους προϊόντα και να τα εμπορεύονται με την ευρέως διαδεδομένη επωνυμία Gold Apollo. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα του μάνατζερ, ούτε αν το άτομο ή η Wu συνεργάζονταν εν γνώσει του Ching-kuang με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος είπε ότι δεν εντυπωσιάστηκε από το AR-924 όταν το είδε, αλλά πρόσθεσε φωτογραφίες και μια περιγραφή του προϊόντος στον ιστότοπο της εταιρείας του. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να αγοράσει κάποιος απευθείας το AR-924 από τον ιστότοπό του. Ο Hsu είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις θανατηφόρες δυνατότητες των βομβητών και περιέγραψε την εταιρεία του ως θύμα της πλοκής.

 

Τα on line καταστήματα και οι ιστοσελίδες

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ιστοσελίδες και εικόνες που παρουσίαζαν το AR-924 και την μπαταρία του προστέθηκαν σε εναν ιστότοπο που ανέφερε ότι είχε άδεια διανομής προϊόντων Gold Apollo, καθώς και τον ανθεκτικό τηλεειδοποιητή και την ογκώδη πηγή τροφοδοσίας του, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters.

Ο ιστότοπος έδινε μια διεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ που αφορούσε μια εταιρεία που ονομάζεται Apollo Systems HK. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει εταιρεία με αυτό το όνομα στη διεύθυνση ή στα αρχεία εταιρειών του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, ο ιστότοπος είχε καταχωρηθεί από τη Wu, την Ταϊβανέζα επιχειρηματία, στη σελίδα της στο Facebook, καθώς και στα αρχεία των δημόσιων εταιρειών καταγράφοντας η ίδια μια εταιρεία που ονομάζεται Apollo Systems στην Ταϊπέι, νωρίτερα αυτό το έτος.

Ένα τμήμα του ιστότοπου.com αφιερωμένο στο LI-BT783 έδινε έμφαση στην εξαιρετική απόδοση της μπαταρίας. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες μιας χρήσης που τροφοδοτούσαν τηλεειδοποιητές παλαιότερης γενιάς, προσέφερε 85 ημέρες αυτονομίας και μπορούσε να επαναφορτιστεί μέσω καλωδίου USB, σύμφωνα με τον ιστότοπο και ένα διαφημιστικό βίντεο 90 δευτερολέπτων στο YouTube.

Στα τέλη του 2023 εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο δύο on line καταστήματα μπαταριών, με το LI-BT783 να αναφέρεται στους καταλόγους τους. Αλλά και σε δύο διαδικτυακά φόρουμ αφιερωμένα στις μπαταρίες, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για τη συγκεκριμένη πηγή τροφοδοσίας, παρά την έλλειψη εμπορικής διαθεσιμότητας: «Γνωρίζω αυτό το προϊόν», έγραφε ένας χρήστης με το όνομα Mikevog τον Απρίλιο του 2023. «Έχει μια υπέροχη βάση δεδομένων και εξαιρετική απόδοση».

Ο ιστότοπος, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι συζητήσεις του φόρουμ φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας πολύ επιτυχημένης επιχείρησης εξαπάτησης, δήλωσε στο Reuters ο πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και οι δύο δυτικοί αξιωματικοί ασφαλείας. Οι ιστότοποι έχουν εξαφανιστεί από τότε που οι φονικοί βομβητές προκάλεσαν τον όλεθρο στον Λίβανο, αλλά τα αρχειοθετημένα και αποθηκευμένα αντίγραφα τους εξακολουθούν να είναι ορατά.

Από την ημέρα που αγόρασαν τους βομβητές, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει εσωτερικές έρευνες για να κατανοήσουν πώς παραβιάστηκε η ασφάλεια και να εντοπίσουν πιθανούς κατασκόπους. Η τρομοκρατική ομάδα είχε στραφεί σε τηλεειδοποιητές στην αρχή του έτους, αφού συνειδητοποίησε ότι οι επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων διακυβεύονταν από τις ισραηλινές υποκλοπές, ανέφερε το Reuters.

Οι έρευνες της Χεζμπολάχ βοήθησαν στο να αποκαλυφθεί πώς οι Ισραηλινοί πράκτορες χρησιμοποίησαν μια επιθετική τακτική πωλήσεων για να βεβαιωθούν ότι ο διευθυντής προμηθειών της οργάνωσης θα επέλεγε το AR-924, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο πωλητής που μετέφερε την προσφορά έκανε μια πολύ φθηνή πρόταση για τους τηλεειδοποιητές «και συνέχισε να μειώνει την τιμή μέχρι να τσιμπήσουν», είπε το ίδιο άτομο.