4 Ιουλ 2013

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον ΟΠΑΠ>Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τα Λαχεία

Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, θα διαπιστώσει πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται, η τελευταία καταχώρηση στην ιστορία των λαχείων στην Ελλάδα αφορά στο 1993, χρονιά που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Ξυστό....

Το Στιγμιαίο Λαχείο, όπως επισήμως ονομάζεται, σταμάτησε στη συνέχεια να διατίθεται το Δεκέμβριο του 1999 και όλα δείχνουν πως θα αργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα να ξανακυκλοφορήσει.
Η παραχώρηση από το Δημόσιο (έπειτα από διεθνή διαγωνισμό) έναντι 190 εκατ. ευρώ της 12ετούς άδειας στην πλειοδότρια κοινοπραξία των OΠΑΠ – Intralot – Scientific Games βρίσκεται «στον αέρα» καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα οδηγούσε το κοινό σχήμα στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το προηγούμενο διήμερο, Ιntralot και Scientific Games (ελέγχουν από 16,5% έκαστη στην κοινοπραξία, ενώ ο ΟΠΑΠ κατέχει το υπόλοιπο 67%), επέμεναν να συνδέουν την υπογραφή των supply agreements για τα Λαχεία με αυτή του τεχνολογικού παρόχου και να μην αποδέχονται τις προτάσεις για αλλαγή όρων του καταστατικού της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία των Λαχείων.
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, προκειμένου να μην ναυαγήσει η διαδικασία.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και με δεδομένο πως σήμερα εκπνέει η άτυπη προθεσμία που είχε δοθεί προς την κοινοπραξία, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και οι σύμβουλοι του διαγωνισμού θα συνεδριάσει για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το διαγωνισμό και την παραχώρηση της άδειας είναι ανοικτά, ενώ από τη στιγμή που τα Λαχεία και η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο έχουν συνδεθεί από το Ταμείο με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη. 
Στο ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν παρουσιάσει διαφορετικά σενάρια, ακόμη και αυτό μιας δικαστικής διευθέτησης του θέματος, τα οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στο ευκτέο. Παράλληλα και με δεδομένο πως αποδυναμώνεται το όπλο της προθεσμίας και της έκπτωσης της εγγυητικής, αναζητείται πλέον μια λύση προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία και για την πώληση του ΟΠΑΠ. 
Την ίδια στιγμή η Emma Delta, το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Jiri Smejcφάνηκαν να παρερμηνεύονται από την αγορά, η οποία θεώρησε πως το fund θα προχωρήσει στην απόκτηση του ΟΠΑΠ χωρίς «αστερίσκους».
Η πραγματικότητα, όπως μεταφέρεται από το περιβάλλον των βασικών μετόχων του fund, είναι πως για άλλη μια φορά υπάρχει σαφής αναφορά στο ότι οι συμβάσεις στην υπόθεση των Λαχείων θα ελεγχθούν μετά την εξαγορά του ΟΠΑΠ.
«Σίγουρα θα ελέγξουμε αφότου κλείσουμε τη συμφωνία ότι (η σύμβαση για τα λαχεία) δεν είναι ασύμφορη για τον ΟΠΑΠ, αυτό όμως δεν θα προκαλούσε κάποια καθυστέρηση στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης», ανέφερε ο Τσέχος επενδυτής, με το βάρος της δήλωσης να πέφτει ιδιαίτερα στο σκέλος των συμβάσεων…
Πηγή:www.capital.gr