Τη λεγόμενη θεωρία των άκρων, τις δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:
«Κατά πάγια τακτική μου δεν σχολιάζω τις θέσεις και απόψεις των συναδέλφων μου στη ΝΔ.  Οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτές.  Δεν θ’ αποφύγω όμως ν’ απαντήσω στο ερώτημά σας εκθέτοντας την προσωπική μου άποψη: Θεωρώ, θεσμικώς και πολιτικώς, αδιανόητομολονότι διατηρώ σημαντικότατες ενστάσεις ως προς ακραίες τοποθετήσεις κάποιων στελεχών του- ο ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζεται ως «άκρο», που βρίσκεται εκτός του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου».  Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βούληση του Εκλογικού Σώματος, βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια και λόγοι σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας –άρα σεβασμού της ίδιας της δημοκρατικής αρχής- επιβάλλουν την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τρόπο ανάλογο με τον θεσμικό του ρόλο και την αντίστοιχη αποστολή του. 
Πέραν τούτου όσοι έχουν αντίθετη άποψη οδηγούνται, κατ’ ανάγκη, στην υποστήριξη της θέσης ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα Δημοκρατίας. 
Αφού στα κοινοβουλευτικά πολιτικά συστήματα –όπως είναι και το δικό μας- ενδεχόμενη διαπίστωση ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στερείται της απαιτούμενης, ως εκ του θεσμικού ρόλου της, δημοκρατικής νομιμοποίησης και συμπεριφοράς σημαίνει πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά οι δημοκρατικοί –πρωτίστως δε οι κοινοβουλευτικοί- θεσμοί.  Μακράν εμού τέτοια πολιτική και θεσμική διαπίστωση και κρίση».
Ταυτόχρονα, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, σημειώνει πως «ουδέποτε ο κ. Α. Σαμαράς υιοθέτησε τέτοια θεωρία, υπό την έννοια που κάποιοι την εννοούν και ιδίως υπό την έννοια της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ εκτός «δημοκρατικού τόξου».  Άλλωστε η εντελώς πρόσφατη –μόλις την περασμένη Πέμπτη- δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού το αποδεικνύει. Πολλώ μάλλον όταν από την κατά τ’ ανωτέρω τοποθέτηση προκύπτει η σταθερή βούλησή του να ζητήσει απ’ όλα τα δημοκρατικώς οργανωμένα Πολιτικά Κόμματα –πρωτίστως δε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση- την αναγκαία σύμπραξη, ώστε να υψωθεί ένα ενιαίο και συμπαγές δημοκρατικό τείχος κατά των εγκληματιών - επιγόνων του ναζισμού και «θαυμαστών» των ταγμάτων εφόδου του Ερνστ Ρεμ».
Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να τεθεί, εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ο ίδιος υποστηρίζει:
«Κατά το Σύνταγμα, όπως προκύπτει ιδίως από τις διατάξεις του άρθρου 29, στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης δεν υφίσταται θεσμική δυνατότητα να τεθεί ένα πολιτικό κόμμα –συμπεριλαμβανομένης της «Χρυσής Αυγής»- ευθέως εκτός νόμου, όπως συμβαίνει σε άλλες έννομες τάξεις, π.χ. στη γερμανική.
Άρα η μόνη νομική οδός προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ήδη επισήμανα, είναι εκείνη των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.  Η οποία μάλιστα οδηγεί, σε περίπτωση καταδίκης, και στην επιβολή της ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες για το πολιτικό μέλλον όσων καταδικάζονται σε μια τέτοια ποινή».
Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει:
«Δεν ανήκει στην πολιτική μου νοοτροπία να κάνω τέτοιου είδους προβλέψεις. Αρκούμαι μόνο να πω –και το έχω διατυπώσει επανειλημμένως- ότι, υπό τις σημερινές μάλιστα συνθήκες, πρόωρες εκλογές θα ισοδυναμούσαν και με καταστροφική κατεδάφιση όλων εκείνων που χτίσθηκαν τελευταία με τεράστιες θυσίες από τον Ελληνικό Λαό.  Επέκεινα, όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές αναλαμβάνει και την ανάλογη –πραγματικά ιστορική- αρνητική ευθύνη».