13 Νοε 2013

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων "πέθανε" - Σειρά ένα "υβρίδιο" με 300.000 αφορολόγητο

Το προηγούμενο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων φαίνεται πως τελείωσε και γράφουν από την αρχή νέο. Ο κ. Κασσής μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για αφορολόγητο 300.000 που ..θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό 

Από την αρχή πιάνει δουλειά η κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μιας και το Μαξίμου έστειλε στο καλάθι των αχρήστων, το νομοσχέδιο για τους φόρους και στην ουσία ξεκινούν από την αρχή τη συγγραφή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έναν περίεργο συνδυασμό του υπάρχοντος ενιαίου φόρου ακινήτων με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό ΦΜΑΠ, με αφορολόγητο γύρω στα 300.000 ευρώ.


Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κασσής δήλωσε αρκετά αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθεί λύση και αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα αφορολόγητο ύψους 300.000 ευρώ.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται μέχρι τώρα θα υπάρξει ενιαίος φόρος ακινήτων αλλά θα υπάρχει ελάφρυνση της φορολόγησης ανά ακίνητο, κάτι που όμως θα οδηγήσει σε μείωση των βεβαιωμένων εσόδων στα 3,4 δισ. ευρώ από τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και αυτό ακριβώς το κενό των 200 εκατομμυρίων  η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το καλύψει εφαρμόζοντας και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Αυτό σημαίνει πως εάν ένας πολίτης διαθέτει ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει τον ΦΜΑΠ που του αναλογεί όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά και τον ενιαίο φόρο ακινήτων έχοντας όμως ως αφορολόγητο τα 300.000 ευρώ.

Το τελικό σχέδιο θα τεθεί υπόψη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το Κίνημα κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.