13 Νοε 2013

Έρευνα για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ξεκινά η Κομισιόν


 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θα ξεκινήσει μια εις βάθος έρευνα για το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, το οποίο ενδέχεται να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος...


Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε σε  συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως το πλεόνασμα της Γερμανίας αγγίζει το 6,5% σε βάθος τριετίας, το οποίο, σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά μέτρα που έχει λάβει η ευρωζώνη (six pack), ξεπερνά το όριο του 6% που έχει τεθεί ως στόχος, ώστε να διασφαλίζεται η «εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης».

«Το πρόβλημά μας δεν είναι η γερμανική ανταγωνιστικότητα, αλλά εάν η Γερμανία δεν κάνει αρκετά, για να εξισορροπήσει την οικονομία της ευρωζώνης» ανέφερε ο Μπαρόζο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, το οποίο τον Σεπτέμβριο άγγιξε τα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό της Κίνας, λειτουργεί εις βάρος των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, τόνισε πως είτε μέσα από την απελευθέρωση ορισμένων κλάδων των υπηρεσιών είτε με την αύξηση των μισθών στη Γερμανία, η εγχώρια ζήτηση μπορεί να τονωθεί και να αυξηθούν οι εξαγωγές κρατών - μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Η Γερμανία είναι η εξαγωγική μηχανή της ΕΕ. Περισσότερη εσωτερική ζήτηση στη χώρα μπορεί να βοηθήσει τις προβληματικές οικονομίες, υπό την προϋπόθεση όμως πως αυτές θα έχουν καταφέρει να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους» υπογράμμισε ο Επίτροπος Ρεν.

Οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσονται στο νέο πλαίσιο κανόνων που έχει θεσπίσει η ΕΕ, ώστε να ελέγχονται από την Κομισιόν τα 28 κράτη - μέλη, με σκοπό να εντοπίζονται εγκαίρως ανισορροπίες που θέτουν σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να απευθύνει συστάσεις στη Γερμανία, για να μειώσει αυτές τις ανισορροπίες και, σε περίπτωση που το Βερολίνο δεν λάβει μέτρα, κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στο 0,1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Παράλληλα με τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε και τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται μακριά από τους στόχους της ΕΕ για το δημόσιο έλλειμμα, καθώς και το Λουξεμβούργο, το οποίο παρουσιάζει επίσης μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η Ισπανία και η Σλοβενία αναμένεται να βρεθούν επίσης κάτω από τον έλεγχο της Κομισιόν, καθώς δεν έχουν λάβει απαραίτητα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του ελλείμματος και της ανεργίας.

πηγή