- Θα ζητηθεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό - Στην διάθεση του Πρύτανη οι παραιτήσεις όλων των μελών της Συγκλήτου
- Κλειστό όλη την εβδομάδα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν δυο 48ωρες ..επαναλαμβανόμενες απεργίες
- Απεργία αποφάσισαν και οι διοικητικοί του Πολυτεχνείου
- "Ας κοπιάσει ο Αρβανιτόπουλος να μας στείλει τα ΜΑΤ", λένε οι διοικητικοί
- Στην δημοσιότητα οι πίνακες του ΑΣΕΠ με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κανονικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου
Παιδείας και των Πανεπιστημιακών οι οποίοι φαίνεται να τάσσονται στο
πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα δυο 48ωρες
επαναλαμβανόμενες απεργίες.Το απόγευμα, μετά την συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να τεθούν στην διάθεση του Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη οι παραιτήσεις όλων των μελών και ο ίδιος ο Πρύτανης να σταθμίσει τις εξελίξεις και να δει τι θα πράξει.
Ο κ. Πελεγρίνης εξουσιοδοτήθηκε έτσι ώστε τις επόμενες ώρες να ορισθεί ραντεβού μαζί με αντιπροσωπεία της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να βρεθεί μια λύση.
"Θέλουμε ν' ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαθήματα αλλά όχι σε καθεστώς αστυνομοκρατίας", είπε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κλειστό όλη την εβδομάδα το Καποδιστριακό
Αποφασίστηκαν 2 επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τους διοικητικούς αλλά και να ζητηθεί η συμβολή στον αγώνα τους από τις Συγκλητους του ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών αναστέλλοντας καθολικά την λειτουργία των πανεπιστημίων.
'Ηδη από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
Η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ΄αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρά τους.
Δυο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν και σήμερα, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι τα Πανεπιστήμια που είναι κλειστά θα ανοίξουν και το εξάμηνο θα σωθεί.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έχει αποκλείσει επέμβαση της αστυνομίας, αφού όπως είπε εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Πάντως, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.
Την προηγουμενη βδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.
'Οπως δήλωσε στο Newsit o Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ "αποφασίσαμε νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σήμερα και αύριο και για την Πέμπτη και την Παρασκευή και γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αυτή είναι η απάντηση μας στον ακραίο αυταρχισμό του Υποργείου Παιδείας και τον κύριο Αρβανιτόπουλο ο οποίος έδωσε ψεύτικα στοιχεία στη δημοσιότητα. Είναι και ψεύτης και παράνομος."
Όταν ρωτήθηκε για την απειλή επέμβασης των ΜΑΤ είπε: "Αυτό που λέμε στην κυβέρνηση και στον κύριο Αρβανιτόπουλο είναι "ας κοπιάσουν".
Έκκληση Αρβανιτόπουλου να τερματισθεί η απεργία
Έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους, απευθύνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισημαίνει: «Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».
Απαντώντας στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται. Από τον Αύγουστο, όταν στείλαμε στα πανεπιστήμια και εκκλήθησαν εδώ οι πρυτάνεις, τους εξηγήσαμε το επείγον της υπόθεσης...Συνεπώς, εδώ μη χρησιμοποιούμε το θέμα του διαλόγου ως πρόσχημα για να αναβάλουμε, όπως πάντοτε, τα πράγματα, εδώ τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα».
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει: «Ο χώρος της Παιδείας, δυστυχώς, δεν εξαιρέθηκε από τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Αυτό που κάνουμε είναι να είμαστε συνεπείς ως προς τις εθνικές επιταγές και να ανατάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί όλοι με νηφαλιότητα θα συμφωνήσουμε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες και μάλιστα θα έλεγα ότι είχαν καθυστερήσει. Αυτό το λέμε, αλλά όταν έρχεται η ώρα των επώδυνων αποφάσεων -γιατί οι αλλαγές χρειάζονται επώδυνες αποφάσεις- ο καθένας σφυρίζει αμέριμνος, γιατί δεν θέλει να πάρει το κόστος».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
http://www.newsit.gr