11 Φεβ 2014

Έρευνα: Απόφοιτοι πανεπιστημίου το 40% των νέων αγροτών.


Μεταβάλλεται σταδιακά το προφίλ του Έλληνα αγρότη, ο οποίος από σκέτος γεωργός, που απλά παραδίδει τη σοδειά του σε κάποιον μεσάζοντα ή σε κάποια βιομηχανία, τώρα αρχίζει να αποκτά βαθμιαία ....επιχειρηματική κουλτούρα επαγγελματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων.
Η καινούργια αυτή πραγματικότητα, η οποία συνοδεύεται...
και από την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, δεν είναι βέβαια ένα χαρακτηριστικό, το οποίο συναντάται σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ δεν αφορά όλων των ειδών τις καλλιέργειες και τα προϊόντα.
Όμως μία πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα 10.000 αγροτικών νοικοκυριών στο ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει αυτή την αλλαγή της νοοτροπίας του αγροτικού κόσμου.
«Σε έρευνα που κάναμε το 2013, ο μέσος όρος ηλικίας του αγρότη της ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι 52 χρονών, όταν στο υπόλοιπο της χώρας είναι στα 68 έτη. Το 40% των αγροτών αυτής της περιοχής είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ το 87% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα είναι χρήστες του διαδικτύου και θέλουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, καλύπτοντας μάλιστα με δικούς τους πόρους τα σχετικά έξοδα», τονίζει σχετικά ο γεωπόνος, κ. Βαγγέλης Βέργος, διευθυντής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Πηγή:  news247.gr