24 Φεβ 2014

Ο…γρίφος του Τ. Μπαλτάκου

Της Άννας Καραβοκύρη.
Ειδικότερα, η καυτή πατάτα «έσκασε» στα χέρια του Τάκη Μπαλτακου, αμέσως μετά την κοινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και....
του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελου Βενιζέλου, για εκλογή   ευρωβουλευτών με σταυροδοσία.
Το πρόβλημα που καλείται να δώσει άμεσα λύση  ο γενικος γραμματέας είναι, ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία για να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου με σταυρό θα πρέπει η σχετική νομοθετική διάταξη να εγκριθεί απο την Βουλή, με αυξημένη πελιοψηφία, δηλαδή με 200 βουλευτές. Πράγμα, εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο.
Ο νομοθέτης προβλέπει ρητά ότι εφόσον δεν υπερψηφιστεί απο 2/3 της Βουλής η σχετική διάταξη για την τροποποίηση του εκλογικού νομού, τότε οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν απο την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με το άρθρο 54, παράγραφος 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι  «Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
Ετσι, το τελευταιο διάστημα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, έχουν επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» συσκέψεων και διαβουλεύσεων, προκειμένου να περάσουν με επιτυχία τις νομοθετικές ρυθμίσεις στον εκλογικό νομό, με απλή πλειοψηφια, διότι με με αυξημένη αποκλείεται να περάσουν.
http://www.paraskhnio.gr