24 Φεβ 2014

Ούτε παυσίπονο δεν δικαιούται ανασφάλιστος καρκινοπαθής στην Ελλάδα

ponosΑκόμη και καρκινοπαθής να είσαι στην Ελλάδα, εάν δεν έχει την… τύχη να είσαι ασφαλισμένος, τότε δεν μπορείς να πάρεις ούτε ένα παυσίπονο.
«Λαϊκισμός» θα προτρέξουν κάποιοι πουν…
«Πραγματικότητα» είναι ο όρος που θα χρησιμοποιήσουν, όμως, οι άνθρωποι του χώρου της Υγείας. Αυτοί οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται απέναντι σε ανθρώπους που ακόμη και βαριές παθήσεις τους, τις έχουν βάλει σε… δεύτερη μοίρα. Γιατί; Μα επειδή μπορεί να μην έχουν φάει, να μην έχουν σιτιστεί για 2, 3 ή και περισσότερες ημέρες!
Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του μνημονίου και της δημοσιονομικής προσαρμογής – «γκιλοτίνα» για έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, κυρίως από τα πάλαι ποτέ κρατούντα μεσαία καθώς και από τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα. Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού «Έψιλον» ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», καθηγητής Κ. Συρίγος, «ο ανασφάλιστος καρκινοπαθής –και γενικότερα οι έχοντες την οποιαδήποτε πάθηση- στην Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τίποτα». «Πολλοί ασθενείς δεν νοιάζονται καν για τις παθήσεις τους. Και πώς θα μπορούσαν όταν μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν να φάνε ακόμη και για 3 ημέρες» πρόσθεσε ο καθηγητής ο οποίος στην παρούσα φάση έχει, ανιδιοτελώς, αναλάβει την περίθαλψη περίπου 130 πασχόντων από βαριές ασθένειες, οι οποίοι δεν έχουν ούτε δυνατότητα σίτισης.
Την φρικτή πραγματικότητα που περιέγραψε ο κ. Συρίγος, επιβεβαίωσαν πριν από λίγες ημέρες οι ιατροί του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) οι οποίοι μέσα από σχετική ανακοίνωση τους καταλόγιζαν 4 μεγάλα ψέματα στον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το ΜΚΙΕ, όπως όλοι οι ανασφάλιστοι, έτσι και οι ανασφάλιστοι διαβητικοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ουσιαστικά όσοι δεν έχουν να αγοράσουν τις ινσουλίνες τους και τα αναλώσιμα (ταινίες σακχάρου) υποφέρουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Επίσης, σύμφωνα με το ΜΚΙΕ, μεγάλη μερίδα ανασφάλιστων πολιτών είναι ολοκληρωτικά αποκομμένοι από την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα να θρηνούμε θανάτους, μόνο και μόνο γιατί οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας τους. «Εμείς το βιώνουμε αυτό καθημερινά με τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς (και όχι μόνο). Ακόμα όμως και ασφαλισμένοι πολίτες βλέπουν καθημερινά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει να τους δώσει τα φάρμακα τους, το πιο πρόσφατο παράδειγμα στο οποίο δόθηκε δημοσιότητα είναι η ανήλικη ασθενής σε νησί που δεν της έδινε το φάρμακο της δημόσιο νοσοκομείο και έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη» κατέληγαν οι ιατροί του ΜΚΙΕ στην ανακοίνωση τους.http://www.nez.gr/archives/32981