21 Μαρ 2014

Φόβοι για νέο σκάσιμο επενδυτικής φούσκας


Picture 0 for Φόβοι για νέο σκάσιμο επενδυτικής φούσκας Έντονες ανησυχίες ότι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι αγορές, διεθνώς, μπορεί να αποδειχθεί μια μεγάλη φούσκα, αρχίζουν να εκφράζονται ολοένα και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα.


Ο φόβος αφορά εκτός από τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες, διεθνώς, δείχνουν μια εικόνα που παραπέμπει στην περίοδο προ της έκρηξης των μετοχών νέας τεχνολογίας στις ΗΠΑ, και τις αγορές των ομολόγων.

Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, για ένα μεγάλο διάστημα, από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, με την υπόθεση της Lehman Brothers, το επενδυτικό κοινό, παγκοσμίως, στράφηκε στην σιγουριά που προσφέρουν οι κρατικοί τίτλοι.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοποθετήσεις σε γερμανικά ή και αμερικανικά ομόλογα, έφτασαν στο σημείο να έχουν ακόμα και αρνητικές αποδόσεις, λόγω των μαζικών εισροών εκεί. Ο μέσος επενδυτής προτιμούσε να διασφαλίσει το κεφάλαιο του, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να χάσει ένα μικρό μέρος του, παρά να διακινδυνεύσει να το χάσει όλο.

Και κάπως έτσι, οι αποδόσεις έπεσαν, οι εισροές συνέχισαν να αυξάνουν και η φούσκα να μεγεθύνεται. Και τώρα, ως φυσική απόρροια όλων των παραπάνω, ήρθε η ώρα να αρχίσουν οι ανησυχίες, αναφορικά με το αν υπάρχει θέμα αυτή η φούσκα να σκάσει και πότε. Εννοείται ότι κατηγορηματική απάντηση σε αυτό το αγωνιώδες ερώτημα, δεν υπάρχει...
http://www.voria.gr