6 Αυγ 2014

Οι "φυλές" του ΕΣΥ




Γιατροί πολλών ταχυτήτων και πληθώρα εργασιακών σχέσεων είναι οι δύο βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους δομείται το ΕΣΥ. Η οικονομική κρίση και η έλευση της
τρόικας στα πολιτικά δρώμενα οδήγησαν σε δραστική μείωση των δαπανών στον χώρο της Υγείας, με αποτέλεσμα να αλλάξουν άρδην οι συνθήκες εργασίας και το μισθολόγιο για πολλούς ιατρούς και νοσηλευτές.

Το σκηνικό είναι πολυσυλλεκτικό, με τους εργαζομένους να χωρίζονται σε πέντε… φυλές, καθεμία από τις οποίες έχει τα δικά της ζητήματα προς επίλυση. Γιατροί που εργάζονται ακόμη και 110 ώρες την εβδομάδα και βρίσκονται στο… περίμενε για την καταβολή των χρημάτων που αντιστοιχούν στις εφημερίες τους, γιατροί του ΕΣΥ που διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο και άλλοι που εργάζονται κατά περιόδους σε ιδιωτικές κλινικές είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτήν την κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να... δελεάσει τους επιστήμονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία ως «κακοπληρωτές».

Ειδικότερα, προωθεί ένα νέο μοντέλο απασχόλησης στο Δημόσιο, το οποίο θα προσφέρει στους εργαζομένους το δικαίωμα του ιδιωτικού έργου.

Εν αρχή ην… το απογευματινό χειρουργείο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας στον χώρο της Υγείας είναι η ίδρυση απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται και το ενδεχόμενο να δοθεί ελευθέρας στους δημόσιους γιατρούς να προχωρούν -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- στην ίδρυση ιδιωτικού ιατρείου.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας αναφέρει πως οι γιατροί δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, γι' αυτό και πρέπει να έχουν την ευκαιρία -όπως πλήθος εργαζομένων- να συμπληρώνουν με διάφορους τρόπους το εισόδημά τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο οι στρατιωτικοί όσοι και οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να υποδέχονται ασθενείς σε ιδιωτικά ιατρεία.

Οι γιατροί σε αριθμούς:


  • γιατροί πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ: 397
  • στρατιωτικοί γιατροί: 1.400
  • πανεπιστημιακοί γιατροί: 1.500
  • διευθυντές-συντονιστές: 1.960
  • ειδικευμένοι γιατροί: 9.000
Παράλληλα, συνεχείς είναι οι καταγγελίες για γιατρούς «δεύτερης ταχύτητας», κυρίως απέναντι σε όσους εργάζονταν σε Μονάδες Υγείας ΙΚΑ που απορροφήθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία το 2011. Μεγάλη μερίδα του ΕΣΥ τους αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στους φρενήρεις -ορισμένες φορές- ρυθμούς και στις αυξημένες απαιτήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Ενδεικτικά, γιατρός του ΙΚΑ που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας αναφέρει πως το πρώτο του χειρουργείο στο ΕΣΥ μύριζε... μπαρούτι και είχε μετατραπεί σε θέαμα, καθώς συνάδελφοί του καιροφυλαχτούσαν για το ιατρικό λάθος.

Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο στην ποιότητα αλλά και στις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Στον έναν πόλο του συστήματος υπάρχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, που είναι εργαζόμενοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Στον άλλο βρίσκονται οι γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, οι οποίοι είναι πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι δεύτεροι να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπου πέτυχαν να εξασφαλίσουν -έστω προσωρινά- το δικαίωμα διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Αυτή η κατηγορία των εργαζομένων, η οποία αριθμεί συνολικά 397 γιατρούς ανά την ελληνική επικράτεια, υπηρετεί με αμοιβή μόλις 1.300 ευρώ τον μήνα, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, εφάπαξ από το Δημόσιο, παραμένοντας σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες καταργούνται με την αποχώρησή τους.
 http://www.zougla.gr/greece/article/i-files-tou-esi