16 Σεπ 2014

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ


Φτηνός στα πίτουρα...

Στην... ποδιά του ΕΟΠΥΥ σφάζονται παλικάρια! Και για πόσο σφάζονται; Για περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οσο είναι δηλαδή η δαπάνη για το κουρεμένο τεστ ΠΑΠ του υπουργού Υγείας, που έρχεται ο...
γαλαντόμος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός να το παράσχει δωρεάν στις ασφαλισμένες, σφάζοντας με το βαμβάκι τον Μάκη Βορίδη.

Χωρίς προηγούμενο είναι το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζουν ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Η κόντρα των δύο ανδρών, που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή μόνο την απόφαση Βορίδη να κουρέψει τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, δεν έχει σταματημό. Αφορμή, διότι η αλήθεια κρύβεται κάπου στις σκοτεινές αίθουσες του μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο Μάκης Βορίδης θέλει να απομακρύνει τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Και επειδή η φημολογία έφθασε και στ' αυτιά του κ. Κοντού, έπρεπε και εκείνος κάπως να αμυνθεί. Και πώς αμύνθηκε; Βγαίνοντας σε ευθεία κόντρα εναντίον του πολιτικού του προϊσταμένου υπουργού Υγείας.

«Δεν αλλάζω την απόφασή μου για το κούρεμα των εξετάσεων. Θέλω να περιορίσω τη δαπάνη» διαμηνύει ο Μάκης Βορίδης, για να του τη... βγει ο Δημήτρης Κοντός: «Καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, όλες οι εξετάσεις είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους».

Και μάλιστα για να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια δαπάνη για τα τεστ ΠΑΠ των Ελληνίδων, τις μαστογραφίες, καθώς και την εξέταση προστάτη (PSA).

Ποσά που αποδεικνύουν περίτρανα πως ο Βορίδης κόβει ψίχουλα σε σχέση με τη σπατάλη που γίνεται ακόμη σε διάφορους άλλους τομείς.

Και αυτό διότι η ετήσια δαπάνη μόνο για το τεστ ΠΑΠ ίσα ίσα που αγγίζει τα 1 εκατ. ευρώ.

Για τις αξονικές

«Ο ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες και αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία φορά το χρόνο. Κι αυτό γιατί σέβεται τις απόψεις αρκετών ιατρών στην Ελλάδα που προτείνουν τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση κάθε χρόνο», αποφαίνεται ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας τον υπουργό Υγείας να αποκτά πονοκέφαλο ακόμη και στη Δανία όπου βρίσκεται για συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αλλωστε τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα...

Ομως για να ισορροπήσει τα πράγματα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μιλά και για αύξηση των αξονικών και των μαγνητικών, δίνοντας στη δημοσιότητα και τους σχετικούς αριθμούς.

«Οι αξονικές, οι μαγνητικές τομογραφίες και τα triplex έχουν ανοδική εξέλιξη το δωδεκάμηνο Αύγουστος 2013-Ιούλιος 2014. Φαινόμενο διαχρονικό, που κυρίως οφείλεται στην προκλητή ζήτηση και στη χωρίς κανόνες συνταγογράφησή τους», σημειώνει ο κ. Κοντός, ξεχνώντας βέβαια ότι η προκλητή ζήτηση επήλθε και εξαιτίας της απελευθέρωσης της αδειοδότησης για τη λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων, ρύθμιση που πέρασε ο πρώην φίλος του Μάκη Βορίδη, Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα άλλωστε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ), μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν 130 άδειες για αξονικούς και όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, οι περισσότερες είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Τα στοιχεία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι σε σύνολο έτους από τον Αύγουστο 2013 ώς τον Ιούλιο 2014 οι αξονικές ανήλθαν σε 1.011.358, δαπάνης 51.941.837 ευρώ, οι μαγνητικές έφτασαν τις 581.242, ύψους 92.544.373 ευρώ και τα triplex σε 639.699, δαπάνης 25.698.276 ευρώ.
enet.gr (Δήμητρα Ευθυμιάδου)