22 Δεκ 2014

Κώστας Μητσοτάκης: ο πιο γκαντέμης άνθρωπος του κόσμου


assets_large_t_420_54441171Όλοι θυμόμαστε τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Έλληνα κάτοικο του Σοδέτο της Ισπανίας, ο οποίος είχε ανακηρυχτεί ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο.
Τον τίτλο αυτόν τον είχε κερδίσει με το σπαθί
του το 2011. Τότε, όλο το μικρό χωριό είχε αγοράσει λαχεία για την υπερλοταρία που μοιράζει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια. Όλοι εκτός από τον Κώστα Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα ήταν, οι κάτοικοι να κερδίσουν συνολικά 740 εκατομμύρια ευρώ.
Με αφορμή τη φετινή κλήρωση, ο Guardian έψαξε και βρήκε τον Έλληνα κινηματογραφιστή που μετέτρεψε τη δική του σε ένα φιλμ εμπειρίας και μελέτης για τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το χρήμα στις ζωές των απλών ανθρώπων.
Μιλώντας στον Guardian ο Έλληνας κινηματογραφιστήςλέει: «Ήταν σαν κάποιος να μου έστειλε ένα δώρο από τους ουρανούς. Σαν κάποιος να μου έδωσε το τέλειο σενάριο για ταινία».
mitso708_0
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Μητσοτάκης ζει με τους ανθρώπους του χωριού, μόνο που τους παρατηρεί πίσω από την κάμερά του, καταγράφοντας τις δραστικές αλλαγές που έχουν συμβεί στις ζωές τους από τη στιγμή που κέρδισαν το λαχείο. «Ξαφνικά υπάρχει σύνδεση όλων των πλούσιων οικογενειών της Ισπανίας. Προσωπικά δεν πήρα λαχείο τότε διότι το σπίτι μου βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ισπανία, δεν έχω τρέλα με τα λαχεία».
Δεν κρύβει πως έχει εντυπωσιαστεί από το πώς η τοπική κοινωνία -γεωργική κατά βάσιν- υποδέχθηκε με «φυσιολογικό» τρόπο την επιτυχίας της. Το μοναδικό που άλλαξε στις ζωές τους ήταν να βελτιώσουν τα σπίτια τους και ότι πολλοί νέοι που είχαν αποφασίσει να φύγουν από το χωριό, τελικά άλλαξαν γνώμη. Η δήμαρχος του Σοδέτο, Ρόζα Πονς προσθέτει:
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τόπο μας. Απλώς τώρα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες. Ούτε λόγος ότι το λαχείο μας βοήθησε».
Το ντοκιμαντέρ του Μητσοτάκη, έπειτα από εργώδεις προσπάθειες που κράτησαν τρία χρόνια, είναι έτοιμο και η πρώτη του προβολή έχει προγραμματιστεί μόνο για τους κατοίκους του Σοδέτο. Ο τίτλος του είναι «Cuando Toco»(σε ελεύθερη μετάφραση «Όταν σε άγγιξε»).
Πάντως, για καλό και για κακό φέτος αγόρασε λαχείο…