28 Ιαν 2015

Γιατί καταρρέει μετεκλογικά το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η πορεία της αγοράς την Τρίτη
Η πορεία της αγοράς την Τρίτη
Με βαριές απώλειες 6,89% τη Δευτέρα και Τρίτη, υποδέχθηκε ο Γενικός Δείκτης τη νέα κυβέρνηση και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, άγριο σφυροκόπημα έχουν δεχθεί οι μετοχές των τραπεζών και είναι
χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 23,37%, ενώ υποχωρεί σε νέα χαμηλά 28 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/1/1987 (72,2 μονάδες).
Ο δείκτης τραπεζών "κατέρρευσε" για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι απώλειες ξεπέρασαν το 18%. Τα ποσοστά των απωλειών εναλλάσσονταν έντονα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ωστόσο βάσει τιμών κλεισίματος, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η ΕΥΡΩΒ με απώλειες 12,9%, ενώ ενδοσυνεδριακά έχανε έως και 20%), η ΠΕΙΡ απώλεσε -12% (με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο -20%), η ΕΤΕ έκλεισε στο -11,81% (με χαμηλό στο -18,11%) και η ΑΛΦΑ -10,19% (με χαμηλό τοπικό στο -20,39%).
Τριπλάσιες ήταν οι απώλειες των τραπεζικών warrants, με αυτό της ΑΛΦΑ να χάνει -32,20%, το ΠΕΙΡΤΠ (-28,86%) και το ΕΤΕΤΠ (-19,75%).
Γιατί καταρρέει μετεκλογικά το ελληνικό Χρηματιστήριο
Ισχυρές αναταράξεις καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά ομολόγων, με τις πιέσεις και τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες και κυρίως στην απόδοση του τριετούς ομολόγου. Γεγονός που αποτυπώνει το αυξημένο ρίσκο που αποδίδουν οι επενδυτές στις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με δεδομένα τα μεγάλα ανοικτά “μέτωπα” στα πεδία της ρευστότητας και της χρηματοδότησης της οικονομίας. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου αναφοράς έκανε χθες μεγάλο άλμα, άνω των 300 μονάδων βάσης, αφού εκτινάχθηκε στο 14,4%, από 11,7% που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον τίτλο που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι, με επιτόκιο 3,5%. Ανοδική ήταν η τάση και στην απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου αναφοράς, που αυξήθηκε στο 11,8%, ενδοσυνεδριακά, από τα επίπεδα του 10,6% που είχε κινηθεί τη Δευτέρα. Άνοδο περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε η απόδοση και στο δεκαετές ομόλογο αναφοράς του ελληνικού δημοσίου, η οποία ανήλθε στο 9,8%, από περίπου 8,8% τη Δευτέρα.
Ανησυχία
Είναι προφανές ότι η αγορά ανησυχεί για τους στόχους της νέας κυβέρνησης και φυσικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η πρώτη αποτίμηση από τους επενδυτές είναι εξαιρετικά νευρική και δείχνει έλλειψη υπομονής για τις εξελίξεις που θα είναι ραγδαίες. Αλλωστε, τα μηνύματα από το εξωτερικό, και ειδικά από τη Γερμανία, δεν είναι ενθαρρυντικά και φοβίζουν τους Ελληνες και ξένους «παίκτες» στο Χρηματιστήριο.
Οπως αναφέρει ο χρηματιστής, Δημ. Τζάνας, οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οδήγησαν σε αποτέλεσμα με εμφανείς προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης αίροντας το σενάριο διεξαγωγής νέων. Η κυβέρνηση ωστόσο που σχηματίστηκε από την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από ευρωσκεπτικισμό, το μέγεθος του οποίου ήδη έχει προβληματίσει την αγορά που έχει αγνοήσει τις ιδιαίτερα φιλελεύθερων χαρακτηριστικών απόψεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα ζητήματα της οικονομίας. Προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές μας, διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο για να συνομολογηθεί χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα σενάρια…
Ευλόγως, οι επενδυτές έχουν αυξημένη νευρικότητα καθώς οι συμμετέχοντες στο ελληνικό χρηματιστήριο σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται για την υπομονή τους. Έτσι, μετά από την καθόλου πειστική ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής (ωσάν να είχε δηλώσει ο Ντράγκι ότι προσφέρει «άνευ όρων» ρευστότητα στη χώρα μας !), συντελείται νέα αποεπένδυση από την ελληνική αγορά με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που εμφανίζεται να έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Και τούτο λόγω της απραγίας που υπήρξε στην οικονομία κατά την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε, με αποτέλεσμα την πιθανή επιδείνωση ζητημάτων όπως τα κόκκινα δάνεια, τις αυξημένες εκροές λόγω πολιτικού κινδύνου και τώρα την ενδεχόμενη αλλαγή διοικήσεων.
Η συντήρηση επομένως της νευρικότητας και αυξημένης μεταβλητότητας θα οδηγούν πλαγιοκαθοδικά το Γενικό Δείκτη μέχρις ότου εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης , οπότε αναμένεται να αναγγελθούν πιο συγκεκριμένες θέσεις για την οικονομία. Έτσι, θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της πιθανότητας εκπλήρωσης του οδικού χάρτη που έθεσε στη χώρα μας ο Μάριο Ντράγκι για να περιληφθεί στο ύψους 1,1 τρισ. Ευρώ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διάρκειας σε πρώτη φάση 19 μηνών, κατά την ιστορικής σημασίας εξαγγελία του.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=113443544