Σε “επιτήρηση” για υποβάθμιση έθεσε χθες την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Standard & Poor's, υποβαθμίζοντας την προοπτική αξιολόγησης της οικονομίας (outlook) σε αρνητική από σταθερή.
Ο οίκος προειδοποιεί πως θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας, εάν “κολλήσουν” οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ υπογραμμίζει πως εάν η κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές για παροχή περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης, αυτό θα είναι αρνητικό για την αξιολόγηση της χώρας.
Πρακτικά με την κίνηση στην οποία προχώρησε η S&P, θέτει στον προθάλαμο της υποβάθμισης της οικονομίας, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρίνει πως είναι πιο πιθανό, από ότι μια αναβάθμιση, ή η διατήρηση της αξιολόγησης στα τρέχοντα επίπεδα (Β με αρνητική προοπτική).
Τονίζει δε πως η αξιολόγηση αποτυπώνει ορισμένες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υιοθετεί η νέα κυβέρνηση και δεν είναι συμβατές με το πλαίσιο πολιτικής που έχει συμφωνηθεί, ενώ θεωρεί ανησυχητική για την αξιολόγηση την πρόσφατη επιτάχυνση του ρυθμού απόσυρσης τραπεζικών καταθέσεων.
Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία, προειδοποιεί ο οίκος.
«Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση "Β/Β" της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ουσιαστικά ότι οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί ως εκ τούτου θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για περαιτέρω χρηματοπιστωτική στήριξη, κάτι που θα μειώσει την χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι και ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει προεκλογικά το outlook για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "αρνητικό" από "σταθερό".