2 Απρ 2015

Στις 15 Μαΐου τελειώνουν οριστικά τα χρήματα – Δραματική έκκληση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη κυβέρνηση

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προειδοποίησε την κυβέρνηση για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αναφέροντας πως τα χρήματα τελειώνουν οριστικά στις 15 Μαίου.
Μέχρι την συγκεκριμένη....
ημερομηνία επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ποσά των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, για το θέμα ενημερώθηκε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας και έδωσε εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να κινηθεί άμεσα και να βρει χρήματα από ενέργειες που ακολουθούν αυστηρά το «πρωτόκολλο».
Αυτό το νόημα είχε και η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τους εκπροσώπους της Pimco την Τρίτη. Με την ίδια αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα και σε μια προσπάθεια να γίνει πράξη το ενδιαφέρον το οποίο αυτή εκδήλωσε χθες στον υπουργό Οικονομικών για την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την διάρκεια της σημερινής επαφής του κ. Παπαδόπουλου με στελέχη της Pimco αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Αθήνα, έως ένα βαθμό, να ξεπεράσει την κρίση ρευστότητας.
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματίων θα αποτελούσε ανάσα για την κυβέρνηση. Στις 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων με στόχο να αντληθούν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας εξάμηνα έντοκα τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου.
Από το συγκεκριμένο ποσό, πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους που απέχουν πλέον από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Το μερίδιο τους δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και μέχρι πρότινος τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ.
Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα. Αλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 17 Απριλίου. Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010). Το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει το Ταμείο με τα τελευταία αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.