3 Ιουν 2015

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ


tsipras-giounker-750
Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα έφτασε μετά τη συμφωνία των εταίρων μας επί ενός κειμένου που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα ως πλαίσιο για να αρθεί το ...
διαπραγματευτικό αδιέξοδο. Το ζήτημα είναι πως το κείμενο περιέχει αναφορές που θα υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να βρίσκεται προ ενός ιστορικού διλήμματος: να επιλέξει τη δύσκολη οδό μιας συμφωνίας, ρισκάροντας να έρθει σε σύγκρουση με το κόμμα του ή να επιλέξει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία υπό πρωτοφανείς συνθήκες;
Σε αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει εκτάκτως για τις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ, ώστε να συζητήσουν επί τόπου για το μέλλον της Ελλάδας το βράδυ της Τετάρτης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Το κείμενο που έχουν προετοιμάσει οι θεσμοί δεν είναι ένας «περίπατος στη λιακάδα» για την Αθήνα. Εμπεριέχει πολλές προτάσεις που υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στους ΑΝΕΛ.
Όπως συζητείται σε ευρωπαϊκούς κύκλους, η συνάντηση της πενταμερούς (Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι) το βράδυ της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα αποδοτική ως προς το να βρουν οι εταίροι μας σημείο επαφής και να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφωνίες που δυσκόλευαν τις τεχνικές διαβουλεύσεις. Το κείμενο των εταίρων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και η ελληνική πλευρά θα μάθει το περιέχομένό του πολύ σύντομα. Άλλωστε, εκκρεμεί για το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίαση του Euroworking Group με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα. Στο τραπέζι θα πιθανότατα ως πλαίσιο η πρόταση των θεσμών, μιας και ευρωπαϊκοί κύκλοι απορρίπτουν την ελληνική πρόταση ως «ασαφή» σε πολλά σημεία και εκτιμούν πως στο κοινό κείμενο Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ υπάρχουν σαφέστερες διατυπώσεις και προτάσεις.
Ο στόχος είναι έως την Παρασκευή να υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ώστε από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να μπορεί να ολοκληρωθεί και το staff level agreement.
Σκληρό πλαίσιο με μαστίγιο και… λίγο από καρότο
Κατά τις πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, η πρόταση, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός είναι μια «σκληρή» συμφωνία, περισσότερο στα μέτρα του ΔΝΤ.
Όπως προκύπτει, στη συνάντηση του Βερολίνου η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δέχθηκε πίεση από τους συνομιλητές να υπάρξει τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων. Από την άλλη, η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε και να πήρε σε πολλά σημεία να επικρατούν αυστηρές προτάσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ρήτρες διασφάλισης πως το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί και πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο. Με άλλα λόγια, η γενική διευθύντρια του Ταμείου φέρεται να έβαλε στην άκρη, έστω για τώρα, το αίτημά της για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση να υιοθετηθεί ένα συνολικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας. Κατά τις πληροφορίες, στο σημείωμα των θεσμών περιλαμβάνονται αυστηρές θέσεις για τα εργασικά, το ασφαλιστικό, με τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στο προσκήνιο, ενώ ακούγεται έντονα πως μεσοπρόθεσμα, θα υπάρξει πίεση εκ νέου για μεγάλα πλεονάσματα, στην περιοχή του 3%.
Όσο για το καρότο που θα ήθελε ο πρωθυπουργός; Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι αυτή την ώρα στο τραπέζι, μετά την επιμονή της Ευρώπης να παραπέμψει εκ νέου στο μέλλον την εν λόγω συζήτηση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Στο καλύτερο που έχει να ελπίζει η Ελλάδα είναι μια λεκτική αναφορά στο ζήτημα. Ένα σημαντικό όφελος που θα έχει πάντως η χώρα μας είναι το «ξεκλείδωμα» της ρευστότητας, ακόμα και από την ΕΚΤ, και ενδεχομένως συμμετοχή και στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη σε ύστερο χρόνο.
Στις Βρυξέλλες για ταξίδι do or die ο Τσίπρας
Μέσα σε αυτό το κλίμα ασφυκτικής πίεσης, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ το βράδυ της Τετάρτης.
Κατά διπλωματικές πηγές, το εν λόγω ταξίδι είναι do or die (ζωής και θανάτου) για τον πρωθυπουργό, μιας και θα κληθεί να συζητήσει με τον κύριο Γιουνκερ τον δυνατό μεγαλύτερο συγκερασμό των ελληνικών θέσεων με αυτές των εταίρων μας. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, μιας και οι δανειστές εμμένουν στη συμφωνία που προωθούν, έστω και χωρίς να την παρουσιάζουν ως τελεσίγραφο, η συμφωνία όμως που προτείνεται του δημιουργεί σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα.
Κατά ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο κύριο Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες με το ελληνικό κείμενο προτάσεων στις αποσκευές του. Το εν λόγω κείμενο όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν γίνεται επί τη βάσει του δεκτό από τους εταίρους μας, αν και κάποια από τα σημεία του, στα οποία έχει υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υιοθετούνται και από τους θεσμούς. Θέματα βέβαια όπως το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι ακόμα ανοιχτά και απομένει να φανεί ποια θα είναι η κατάληξη. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έσπευδε εξ’ αρχής να ξεκαθαρίσει πως η ελληνική πρόταση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και πως είναι «ένα draft», κάτι που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Μέχρι ποιο σημείο όμως;
Σενάρια εκλογών
Τούτων δοθέντων και με την ώρα της αλήθειας να πλησιάζει απειλητικά, εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια ρητορική περί προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, σε περίπτωση που η συμφωνία είναι πολύ «μνημονιακή» για να την υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβερνητικοί βουλευτές, σε πηγαδάκια τους στη Βουλή, μετά την ενημέρωση που έκανε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζονταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα από τους εταίρους, με αρκετούς να βλέπουν τις εκλογές ως διέξοδο.
Αυτό όμως που δεν είναι σαφές και δεν μπορεί ακόμα να απαντήσει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιο θα είναι το διακύβευμα σε ενδεχόμενες νέες εκλογές. Θα ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μιας «μνημονιακής» συμφωνίας και θα ζητήσει ανοχή από το λαό; Θα εναντιωθεί και θα επιλέξει τη ρήξη; Θα πορευτεί ενιαίος ή πριν από τις εκλογές θα υπάρξουν εκκαθαρίσεις στις εκλογικές λίστες; Και ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα: υπό ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν εκλογές, με δεδομένο πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει και τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ και την πληρωμή μισθών και συντάξεων;
Με δεδομένους αυτούς τους αστερίσκους, κάποιοι εκτιμούν πως το σενάριο των εκλογών που επανέρχεται δεν είναι τίποτα άλλο από ένας λεονταρισμός πριν τον επώδυνο συμβιβασμό. Άλλοι όμως που έχουν γνώση των σχεδιασμών του Μαξίμου τονίζουν πως και η κυβέρνηση έχει ένα σημείο καμπής.
http://www.koolnews.gr/