6 Ιουλ 2015

Γερμανικά μηνύματα: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα αλλά δεν κάνουμε πίσω


Γερμανικά μηνύματα: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα αλλά δεν κάνουμε πίσω

Το χαλί μιας ακόμη ρήξης με την Ελλάδα στρώνουν οι Γερμανοί ή τουλάχιστον θέλουν να συνεχίσουν να δείχνουν ότι βρίσκονται σε σκληρή γραμμή παρά το συντριπτικό ..
ποσοστό του «όχι». Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να καθησυχάσουν του Γερμανούς ψηφοφόρους οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να ασκηθεί κι άλλη πίεση προς την Αθήνα.
Ανοιχτή διατηρείται η πόρτα των συζητήσεων με την Αθήνα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ στο briefing της Δευτέρας διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "εν όψει της χθεσινής απόφασης των Ελλήνων" δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα.
"Λαμβάνουμε υπόψη και σεβόμαστε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως παραμένει η κυβέρνηση πρόθυμη για συζητήσεις, όπως το είπε και η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Και πρόσθεσε: "Το χθεσινό όχι είναι και μία απόρριψη στην αρχή, η οποία διέπει εδώ και χρόνια τη βοήθεια προς τις χώρες σε πρόγραμμα, ότι αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια αλληλοσυνδέονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει αυτή την αρχή".
"Παραμένει αμετάβλητη η πεποίθησή μας ότι, εάν ακολουθήσουμε αυτή την αρχή, μπορούμε από κοινού να πετύχουμε πρόοδο, όπως το καταφέραμε ξεκάθαρα σε άλλες χώρες. Θα πρέπει τώρα στην Ευρώπη να συζητήσουμε πολύ, να διερευνήσουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Σε όλα αυτά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιες προτάσεις θα θέσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι", επισήμανε. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους απάντησε αρνητικά. Επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ίδια.
O Αυστριακός
Απογοητευτικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα γίνει σεβαστή.
Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση της Ελλάδας δεν άλλαξε με το δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι παρά τη χείρα βοηθείας από τους εταίρους δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα χωρίς προϋποθέσεις.
"Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να πει επιτέλους σαφώς τι θέλει", είπε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
ημερησια