5 Οκτ 2015

Όλη η αλήθεια: Θα υπάρξει τελικά χρέωση για το Facebook;

«Παρότι υπάρχει νερό στον Αρη» –αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δημοφιλούς δικτύου– «ακόμα και σήμερα δεν πρέπει να πιστεύετε όσα διαβάζετε στο Διαδίκτυο.
Αυτό το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης είναι δωρεάν και έτσι θα παραμείνει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, σε κάποιες αναρτήσεις είχε προβλεφθεί και το τίμημα που υποτίθεται ότι θα κατέβαλλε κάθε χρήστης για να προστατεύσει τα προσωπικά του δεδομένα. Το ποσό, έγραφαν οι αναρτήσεις, θα έφτανε τα 5,99 δολάρια.

Γιατί, όμως, είναι τόσο δύσκολο να μπει τέλος σε αυτού του είδους τις παραπλανητικές αναρτήσεις που πάντα αναφέρονται στις ρυθμίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη;

Οπως αναφέρει ο Τζέιμς Γκρίμελμαν, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που ερεύνησε την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Facebook για πολλά χρόνια, οι παραπλανητικές αναρτήσεις στην πραγματικότητα διαδίδονται –και άρα υπάρχουν– εξαιτίας της άγνοιας του μέσου χρήστη όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ιντερνετ και ειδικότερα των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook ή άλλες παρόμοιες, μπορεί να είναι προφανώς ψευδείς για όποιον παρακολουθεί πώς κινείται το Facebook. Oμως κάποιοι χρήστες του πιστεύουν ότι υπάρχει μία πιθανότητα να ανταποκρίνονται στην αλήθεια, εν μέρει εξαιτίας των πραγματικών αλλαγών που έχουν γίνει κατά καιρούς στις ρυθμίσεις των προσωπικών δεδομένων.