18 Απρ 2017

Εισαγγελέας στέλνει στο εδώλιο τον Μιχάλη Σάλλα

Ζητά κακουργηματικές διώξεις για απιστία ,με βάση πόρισμα- φωτιά  για την Τράπεζα Πειραιώς
Του
Σάββα Καλεντερίδη
Μπορεί να πέρασαν οι αλλαγές των 18 άρθρων του Συντάγματος, όμως το
αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε την πρώτη και μάλιστα καθοριστικής σημασίας ήττα για τον Ερντογάν από τότε που συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Χάνοντας τους μεγαλύτερους δήμους της Τουρκίας, ανάμεσα στους οποίους η πρωτεύουσα Αγκυρα, η εμβληματική Κωνσταντινούπολη, η επίσης εμβληματική Σμύρνη, η Αττάλεια, η Μερσίνα, τα Αδανα, το Βαν και το Ντιγιαρμπακίρ, οιονεί πρωτεύουσα των Κούρδων, ο Ερντογάν κατόρθωσε να νεκραναστήσει τον χάρτη της Συνθήκης των Σεβρών!

Οσο και να έχουν αλλάξει οι συνθήκες, ο επανασχηματισμός του συγκεκριμένου χάρτη στη γεωγραφία της Ανατολίας έχει τη δική του σημασία, ειδικά υπό τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αλλά και κάτω από το πολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται στη διχασμένη ή μάλλον τριχοτομημένη τουρκική κοινωνία.

Συντηρητικοί μουσουλμάνοι της κεντρικής Ανατολίας και του Πόντου, προοδευτικοί πολίτες των μεγαλουπόλεων της Τουρκίας, μαζί με κεμαλιστές και, τέλος, οι Κούρδοι, είναι οι τρεις βασικοί πόλοι που σχηματοποιήθηκαν και συγκροτήθηκαν μετά το δημοψήφισμα και θα παίξουν όλοι τους ρόλο τα επόμενα χρόνια στη διαμόρφωση της Τουρκίας.

Θα έχουμε χρόνο να δούμε και να αναλύσουμε τα παραπάνω. Προς το παρόν ας δούμε ποια θα είναι τα βήματα του Ερντογάν, μια και θεσμικά πλέον αυτός θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Η πλήρης εφαρμογή των προβλέψεων του νέου Συντάγματος θα ολοκληρωθεί το 2019 και θα ακολουθήσει δύο φάσεις. Υπάρχουν δύο θέματα που θα εφαρμοστούν αμέσως. Το πρώτο είναι να επιτραπεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι μέλος κόμματος. Αρα, το ταχύτερο δυνατόν να επιτραπεί στον Ερντογάν να υποβάλει αίτημα για να γίνει μέλος του ΑΚΡ. Θα ακολουθήσει έκτακτο συνέδριο, όπου θα ξαναγίνει ο Ερντογάν γενικός πρόεδρος του κόμματος.

Το δεύτερο θέμα που θα ρυθμιστεί αμέσως είναι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά τη διοίκηση της Δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) θα αλλάξει. Θα απαλειφθεί το «Ανώτατο» και θα αλλάξουν η δομή και ο τρόπος εκλογής των μελών του.

Η διαφοροποίηση
Με το παρόν σύστημα τα μέλη του HSYK εκλέγονταν από δικαστές και εισαγγελείς. Με το νέο σύστημα που θα ισχύσει, από τα 13 μέλη του νέου Δικαστικού Συμβουλίου, τα τέσσερα θα τα τοποθετεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα άλλα επτά θα τα εκλέγει η Βουλή. Τα εναπομείναντα δύο θα είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Ομως, επειδή τα δύο αυτά άτομα θα τοποθετούνται στη θέση τους από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ουσία ο πρόεδρος θα τοποθετεί τα 6 από 7 μέλη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Επίσης, με την ισχύ του συγκεκριμένου άρθρου θα διαλυθεί και η στρατιωτική Δικαιοσύνη, που προστάτευε τους στρατιωτικούς και ελεγχόταν από τη στρατιωτική ηγεσία.
http://www.dimokratianews.gr