28 Απρ 2017

Ακάλυπτοι οι κάτοχοι θυρίδων

Ρεπορτάζ
Στάθης Βασιλόπουλος
Τρέμουν» οι πολίτες που έχουν εμπιστευτεί χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα στις τραπεζικές θυρίδες, μετά την «κινηματογραφική» ληστεία που σημειώθηκε
πριν από μερικές ημέρες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, επί της λεωφόρου Χατζηκυριακού, στον Πειραιά. Η ληστεία -καρμπόν με εκείνη του περασμένου Αυγούστου σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στους Αμπελοκήπους- επανέφερε στο προσκήνιο το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πολίτες όταν τοποθετούν σε τραπεζικές θυρίδες χρήματα, χρυσές λίρες, συνάλλαγμα, κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια, έγγραφα κ.ά.
Και τούτο διότι -κατά κανόνα- σε περίπτωση κλοπής, πυρκαγιάς ή πλημμύρας η τράπεζα δεν έχει την υποχρέωση να αποζημιώνει τον πελάτη. «Στη σύμβαση μίσθωσης που υπογράφει ο πελάτης υπάρχει όρος που αναφέρει ότι το πιστωτικό ίδρυμα δεν φέρει ευθύνη για τυχόν καταστροφή ή απώλεια των αντικειμένων, καθώς δεν γνωρίζει τι έχει τοποθετήσει για φύλαξη ο πελάτης μέσα στη θυρίδα» εξηγεί στη «δημοκρατία» η δικηγόρος Ανδριάνα Ζαχαρίου. Σπάνια θα αναλάβουν, για τον ίδιο λόγο, την ευθύνη προστασίας μιας θυρίδας ακόμα και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.
Η «έκρηξη» της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια και ο φόβος «κουρέματος» των καταθέσεων οδήγησαν ολοένα περισσότερους στο «καταφύγιο» των τραπεζικών θυρίδων, προκειμένου να διαφυλάξουν από τους κινδύνους της καθημερινότητας όχι μόνο προσωπικά αντικείμενα, αλλά και ρευστό. Οπως αναφέρει η κυρία Ζαχαρίου, πλέον «ορισμένες τράπεζες, προκειμένου να καταστήσουν το προϊόν των θυρίδων πιο ελκυστικό, ασφαλίζουν τους πελάτες τους για το περιεχόμενο, είτε δωρεάν είτε με ένα μικρό κόστος».
Ωστόσο, το ποσοστό αποζημίωσης (δεν ξεπερνά στην πλειονότητα των περιπτώσεων τις 3.000-5.000 ευρώ) είναι κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με το περιεχόμενο της θυρίδας.
Απλές ή ρομποτικές
Οι θυρίδες διακρίνονται σε απλές ή ηλεκτρονικές - ρομποτικές και, ανάλογα με το μέγεθός τους, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Το κόστος ενοικίασης αρχίζει από 10 ευρώ τον μήνα (για τις απλές) και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 700 ευρώ, όταν η θυρίδα καταλαμβάνει σε τετραγωνικά μέτρα ένα ολόκληρο δωμάτιο. Τα περισσότερα ιδρύματα διαθέτουν θυρίδες θησαυροφυλακίου, οι οποίες ενοικιάζονται συνήθως για έναν χρόνο, ωστόσο ορισμένα δίνουν δυνατότητα ενοικίασης και για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Στις απλές θυρίδες η πρόσβαση γίνεται με κλειδί, ενώ στις ηλεκτρονικές -προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια- γίνεται με κάρτες ή με τη χρήση βιομετρικών μεθόδων, όπως η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος.
http://www.dimokratianews.gr