1 Μαρ 2018

Έτσι προστατεύουν οι σοβαρές χώρες την ΑΟΖ τους: Ασπίδα προστασίας με υποβρύχια, φρεγάτες και ειδικές δυνάμεις έστησε η Αίγυπτος γύρω από το Saipem 10000 που κάνει γεώτρηση στο κοίτασμα Zohr

Λίγα μόλις μίλια μακριά από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου παρενοχλήθηκε και απειλήθηκε με βύθιση το γεωτρύπανο της...
ENI «Saipem 12000» από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, βρίσκεται ένα άλλο γεωτρύπανο της ίδιας ιταλικής εταιρείας το «Saipem 10000». Διεξάγει έρευνες και γεώτρηση στο κοίτασμα Zohr της αιγυπτιακής ΑΟΖ.
Από τις φωτογραφίες και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς πώς μία σοβαρή χώρα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν απειλείται στο βαθμό που απειλείται η Κύπρος. Γύρω από το γεωτρύπανο «Saipem 10000» περιπολούν από φρεγάτες και υποβρύχια μέχρι σκάφη των ειδικών δυνάμεων με το δάκτυλο στη σκανδάλη.
Οι εντολές που έχουν όλοι είναι πώς όποιος επιχειρήσει να πλησιάσει το γεωτρύπανο να ανοίξουν πύρ χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι κανόνες εμπλοκής είναι απελευθερωμένοι και κανείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί αν θα παραβιαστεί η ζώνη ασφαλείας και πόσο όπως πολλές φορές συνέβη στην κυπριακή ΑΟΖ πριν απειλήσουν οι Τούρκοι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ με βύθιση.
Ακόμη και υπό την παρουσία αμερικανικών ή άλλων πλοίων, όπως γαλλικών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παραβιάσει στο παρελθόν τα όρια ασφαλείας όταν διεξάγονταν μία γεώτρηση, για παράδειγμα στο σημείο «Καλυψώ».
Είναι όλα λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης. Η Αίγυπτος αποφάσισε να επενδύσει σε εξοπλισμούς, να αγοράσει σύγχρονα πλοία και αεροσκάφη και να προασπίσει στρατιωτικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα και η Κύπρος απλά νόμιζαν πώς θα κάνουν γεωτρήσεις χωρίς να ενοχληθούν από την Τουρκία και όταν απειλήθηκε το γεωτρύπανο και τελικώς έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ δημιουργώντας μία «γκρίζα ζώνη» στην περιοχή του οικοπέδου 3, το ρίξαμε στην… στρατηγική ψυχραιμία.

Με «στρατηγική ψυχραιμία» ωστόσο δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά σου δικαιώματα και ότι βεβαίως μπορείς να περιμένεις από τους Ευρωπαίους ή τις ΗΠΑ να σε στηρίξουν. Χρειάζονται αποφάσεις σοβαρές και αυτές δεν είχαν ληφθεί.
Ας δουν λοιπόν οι ιθύνοντες τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο και ας σκεφτούν την επόμενη φορά που θα έρθει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πώς θα το προστατεύσουν.
Πενταποσταγμα