ΚΑΤΕΡΙΝΑ KΑΤΣΑΒΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Nέο σκηνικό δημιουργείται για την εκλογή των βουλευτών στη Β’ Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, μετά την κατάτμηση που «πέρασε» από τη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «ναι»,
μένοντας πιστός στις θέσεις που υποστήριζε από το 2004 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.
«Εκλέχθηκα πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθήνας με 150.000 σταυρούς και από την πρώτη στιγμή δήλωσα πως αυτή η περιφέρεια πρέπει να “σπάσει”. Συμφωνώ με το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, έτσι όπως έχει γίνει είναι μια χαρά. Ηταν σωστό και έγινε πράξη» σχολίαζε ο πρόεδρος της Ν.Δ. αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Στο ίδιο «πηγαδάκι» αποκάλυψε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής είτε στο δυτικό τομέα είτε στη Δυτική Αττική.
«Εμείς μπορούμε να κυκλοφορούμε στις γειτονιές και να συνομιλούμε με τους πολίτες» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έχουμε πει ψέματα όπως η κυβέρνηση και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας».
Οι εκλογικοί αναλυτές, που μελετούν το νέο εκλογικό νόμο, εκτιμούν σε πρώτη ανάγνωση ότι το πρώτο κόμμα θα εκλέξει οκτώ βουλευτές στο βόρειο τομέα, οκτώ βουλευτές στο νότιο τομέα και τέσσερις βουλευτές στο δυτικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε ήδη με τους βουλευτές ζητώντας να τον ενημερώσουν σε ποιον τομέα θα «κατέβουν». Παράλληλα όμως «ανακατεύεται» η τράπουλα και στους πολιτευτές αλλά και σε νέα στελέχη που θα μπουν στο κυνήγι του σταυρού, καθώς κι εκείνοι θα κληθούν να επιλέξουν τομέα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Στη «λίστα» της Β’ Αθηνών οι βουλευτές μελετούν τα συν και τα πλην. Γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ως πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., θα αποφασίσει ο ίδιος για την υποψηφιότητά του, ενώ δεν αποκλείεται, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στην Ευρωβουλή. Ο πρώτος σε σταυρούς Νίκος Δένδιας δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης μάλλον κατευθύνεται προς το βόρειο τομέα, όπως και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φέρεται να κλίνει προς το νότιο τομέα, αν και έχει αποδοχή και στο δυτικό τομέα. Η Σοφία Βούλτεψη έχει «κλειδώσει» στο νότιο τομέα, από την «έδρα» της στη Γλυφάδα, ενώ η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Στο δυτικό τομέα θα είναι υποψήφιος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ενώ προς το βόρειο τομέα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Δεν αποκλείεται το δυτικό τομέα να επιλέξει και η Αννα Καραμανλή, αν και γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι υποψήφια στο νότιο.
Ο «συνωστισμός» όμως θα μεγαλώσει, καθώς υπάρχει σειρά στελεχών που θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, εκτός από τη νυν βουλευτή Νίκη Κεραμέως η οποία αναμένεται να μετακινηθεί από το Επικρατείας στη Β’ Αθηνών και μάλλον στο βόρειο τομέα. Ετσι, το παρασκήνιο μιλά για κάθοδο στο βόρειο τομέα του Νίκου Κωστόπουλου, της Ζωής Ράπτη, του Γιάννη Παπαθανασίου, του Μανώλη Γραφάκου (πρώην δημάρχου Μελισσίων), της Πολυτίμης Λεονάρδου και στο νότιο τομέα του Γιώργου Κυρανάκη, της Ντόρας Πάλλη του Τάσου Γαϊτάνη, του Σάκη Ιωαννίδη, του Βασίλη Σπανάκη, του Γιάννη Καλλιάνου. Το παρασκήνιο μιλά και για πιθανή έκπληξη του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη.
Στην Περιφέρεια Αττικής ο Μάκης Βορίδης έχει «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του στην Ανατολική Αττική, ενώ η Γεωργία Μαρτίνου δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Ο Γιώργος Βλάχος λογικά θα είναι στην Ανατολική Αττική, λένε οι συνεργάτες του, αλλά ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει, ενώ ο Θανάσης Μπούρας δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος στη Δυτική Αττική. Ο Βασίλης Οικονόμου μάλλον θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική.
Οι έδρες ανά περιφέρεια
Υπενθυμίζεται ότι η Β’ Αθηνών θα σπάσει σε τρεις περιφέρειες:
α. Βόρειος Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
β. Νότιος Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.
γ. Δυτικός Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.
Η Περιφέρεια Αττικής θα σπάσει σε δύο περιφέρειες, με βάση και τη διοικητική της διαίρεση, στην Ανατολική Αττική, με 15 έδρες και τη Δυτική Αττική, με 4 έδρες (μία έδρα θα «χαθεί» υπέρ νομού της επαρχίας).
Η διαφαινόμενη 2η θέση στις εκλογές φέρνει μετακινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στις επόμενες εκλογές θα είναι δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις. Σ’ αυτή την περίπτωση θα εκλέξει έξι βουλευτές στο νότιο τομέα, στο δυτικό πέντε και στο βόρειο ένα. Τα κορυφαία στελέχη είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να… εκλεγούν μετά το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών και δεν αποκλείεται η μετακίνησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι στη Β’ Αθηνών εκλέγονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς (που πάει για νότιο τομέα), ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (προς νότιο τομέα), ο Πάνος Σκουρλέτης (μάλλον για βόρειο τομέα), ο Δημήτρης Βίτσας (δυτικό τομέα, μαζί με Χαρά Καφαντάρη). Οσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής η πλειοψηφία, ανάμεσά τους ο Χρήστος Σπίρτζης, προσανατολίζεται στην Ανατολική Αττική.
Οσο για τη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζει να εκλέξει δυο βουλευτές στο νότιο τομέα και από έναν στο δυτικό και το βόρειο, σύνολο δηλαδή τέσσερις, αντί τρεις που εξέλεξε στην -έως τώρα- Β’ Αθηνών. Σε μία από τις περιφέρειες αυτές θα είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά και σε μια δεύτερη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να είναι υποψήφια στην Ανατολική Αττική.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής