14 Σεπ 2018

Γιατί με σταυρό και όχι με λίστα...

Οι τετραπλές εκλογές, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάιο, έχουν οδηγήσει τους “δημοσκόπους” του ΣΥΡΙΖΑ να μετρούν όλα τα δεδομένα, αλλά και τη...

δυναμική που θα έχει η κάθε κάλπη. Η λογική πως οι ευρωεκλογές μπορεί να απορροφήσουν την ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και να “διασώσoυν” την εθνική κάλπη για το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο η συνεργατική στρατηγική που ακολουθείται στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι ευρωεκλογές σε συνδυασμό με τις κάλπες για τους ΟΤΑ θα έχουν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, αφού σε αντίθεση με το 2014 τα ανοίγματα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις αναμένονται εντυπωσιακά. Επιθυμώντας να ηγεμονεύσει στον χώρο της κεντροαριστεράς και επιχειρώντας να απορροφήσει τμήματα της λαϊκής δεξιάς, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να παίξει όλα του τα χαρτιά.

Όπως είχε δημοσιεύσει, άλλωστε, το newpost.gr, οι διεργασίες στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες είναι συνεχείς από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τους Σοσιαλιστές - Δημοκράτες όσο και με τους Πράσινους. Η μάχη της 26ης Μαίου αναμένεται να πολωθεί με τις πολιτικές οικογένειες να θέτουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους και να προσπαθούν να οικοδομήσουν συμπλεύσεις στους όμορους χώρους. 

Η πιθανότητα οι συμμαχίες της κάλπης για το ευρωκοινοβούλιο, τους δήμους και τις περιφέρειες να “σπρώξουν” τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές δεν αφήνει αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η διατήρηση του σταυρού έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να εκμυστηρεύεται πως δεν προτίθεται να αλλάξει το υπάρχον σύστημα.

Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ακόμα, αφού, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, δυο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στις “εκλογικές συσκεψεις”, έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επαναφορά της λίστας. Το σκεπτικό εδράζεται, πέρα από τον έλεγχο των εκλεγέντων, στην αξιοποίηση σημαντικών στελεχών του κόμματος τα οποία λόγω των προβεβλημένων υποψηφίων - που έχουν ένα σαφές προβάδισμα - δεν έχουν καμία πιθανότητα εκλογής με το σύστημα του σταυρού. Υπάρχουν και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που θα έβλεπαν θετικά την αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος έστω και στο παρά πέντε.

Το άρθρο 23, όμως του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές σε σχέση με τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων για τη λίστα στις ευρωεκλογές: 

“Η επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών γίνεται με πανελλαδική εσωκομματική προκριματική εκλογή μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζοντας την εναλλαγή των φύλων σε κάθε θέση της λίστας¨.

Θα ήθελε το κόμμα να μπει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες κάλπες και οι τάσεις να εξαντλούσαν μέρος της δυναμικής τους, προκειμένου να κερδίσουν σε ένα δημοψήφισμα στην Κουμουνδούρου; Η απάντηση είναι προφανής αφού το ζητούμενο εκείνη τη χρονική στιγμή είναι όλες οι διεργασίες να οδηγούν στην ενίσχυση του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών. 

Στα πλεονεκτήματα του σταυρού προσμετράται το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κάνει τα ανοίγματα που επιθυμεί προς το χώρο του κέντρου, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα τα “έκοβαν” οι κομματικές διαμάχες. Ένα ευρωψηφοδελτίο που θα έχει πρόσωπα του μεσαίου χώρου μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε διττή κατεύθυνση: Στην ευρωβουλή και στις διευρύνσεις, στις οποίες θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος πενταετίας, αλλά και προς τους ψηφοφόρους του κέντρου για να πλησιάσουν το κόμμα.

Θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως στην παρούσα φάση η διατήρηση του σταυρού πιέζει τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να σπεύδει πριν μερικές ημέρες να ζητήσει την επαναφορά της λίστας. Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μια κούρσα υποψηφίων “δελφίνων", ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας, ειδικά στην περίπτωση που στις εθνικές εκλογές τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θεωρείται δεδομένο πως υποψήφιοι για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι και οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα...

Αντώνης Αντζολέτος
newpost.gr