Ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν, συνέχισε και χθες να ασκεί πιέσεις στην Τουρκία για να ακυρώσει την παραγγελία...
του πυραυλικού συστήματος S-400. Ήταν δε απόλυτος. Χωρίς αμφιβολία η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ καλύτερη της ρωσικής, καθώς η Τουρκία θα λάβει δύο από τα καλύτερα όπλα της εποχής μας, τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 και το πυραυλικό σύστημα Patriot.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να απορρίπτει την αμερικανική πρόταση και να προτιμά την «θαλπωρή» της Ρωσίας και είναι στο σημείο αυτό που μπερδεύονται τα πράγματα, υπό την έννοια ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας. Δύο είναι τα σενάρια και μέση λύση -αυτή τη στιγμή- δεν φαίνεται να υπάρχει: Το πρώτο είναι το πιο ισχυρό αυτή τη στιγμή.
Η Τουρκία παραλαμβάνει τους S-400 και η Αμερική ανακοινώνει σκληρές κυρώσεις, που έχουν ήδη ετοιμαστεί –όπως αναφέρουν πηγές του Ιμάμη Γκιουλέν, που ακόμα διατηρεί ανοικτά κανάλια με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Στην περίπτωση αυτή η αντίδραση του Ερντογάν θα είναι άσχημη και θα δώσει την ευκαιρία στην Αμερική για να προχωρήσει σε μία ρήξη, που όμως ΔΕΝ επιθυμεί.
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2018, όταν μετά από ψευτοπαλλικαρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας γονάτισε και άφησε ελεύθερο τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι ο Ερντογάν θα συνέλθει επιτέλους, θα εγκαταλείψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα επιστρέψει σε μία «νορμάλ» σχέση με την Αμερική.
Με τα σημερινά δεδομένα το δεύτερο σενάριο έχει τις λιγότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, καθώς όλες οι αναφορές από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να έχει καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή Αμερική, έστω και αν μέχρι πρόσφατα ισχυριζόταν ότι σε προσωπικό επίπεδο τα «έβρισκε» με τον κ. Τραμπ.
Όλες ανεξαιρέτως οι αναφορές είναι αρνητικές και μάλιστα λέγεται πως στην καρδιά του προέδρου της Τουρκίας υπάρχει χώρος μόνο για τη Ρωσία, το Ιράν και χώρες όπως το Κατάρ. Το αντίπαλο δέος στη συμμαχία που έχει σχηματίσει η Τουρκία είναι η Αίγυπτος με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες-δορυφόρους τους. Και η πρόβλεψη είναι ότι μοιραία θα συγκρουστούν αυτές οι τάσεις, εκτός εάν ο Ερντογάν επιτύχει την ολική επαναφορά των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο.
Στην περίπτωση αυτή, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν αμέσως και η Ελλάδα και η Κύπρος. Η αμερικανική υπερδύναμη, όπως φάνηκε και τη Δευτέρα στο Όβαλ Όφις, έχει τοποθετήσει όλα τα «αυγά» της στο Ισραήλ και ειδικά στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Αυτή η εξέλιξη βοηθά εξαιρετικά την Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ξεκινήσει να προωθεί στο Λευκό Οίκο τη σχέση του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίστηκε και στο συνέδριο του AIPAC -είναι μέρος του Εβραϊκού Λόμπι- χωρίς την Κύπρο και την Ελλάδα η Πολεμική Αεροπορία της χώρας θα ήταν καθηλωμένη στο έδαφος.
Τώρα έχει τη δυνατότητα να ασκείται με καθημερινές πτήσεις πάνω από την Πάφο και μέχρι τα Χανιά, και μερικές φορές και να αναχαιτίζει και τα τουρκικά αεροπλάνα. Αυτό συνέβη μερικές φορές. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει την έκπληξη και ακυρώσει την παραγγελία των S-400.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ