«Κατά την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών οι ελληνοαλβανικές σχέσεις άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών, ενώ ταυτόχρονα ήταν μία ευνοϊκή ...
περίοδος για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα» σημειώνει ο ομογενής και υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Διονύσιος Μπελέρης, προσθέτοντας πως «ο Μπάσα, σε μία Αλβανία που θα εκλείψει το οργανωμένο έγκλημα από τον πολιτικό βίο και οι εκλογές θα αντικατοπτρίζουν την βούληση του αλβανικού λαού, θα είναι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».
περίοδος για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα» σημειώνει ο ομογενής και υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Διονύσιος Μπελέρης, προσθέτοντας πως «ο Μπάσα, σε μία Αλβανία που θα εκλείψει το οργανωμένο έγκλημα από τον πολιτικό βίο και οι εκλογές θα αντικατοπτρίζουν την βούληση του αλβανικού λαού, θα είναι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».
Η εικόνα στα Τίρανα, και δευτερευόντως σε άλλες πόλεις της Αλβανίας, δεν διαφέρει πολύ από όσα βιώνει η γείτονα χώρα από τη στιγμή που κατέρρευσε το καθεστώς Χότζα. Η νεαρή αλβανική δημοκρατία βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και με ένα πολιτικό προσωπικό που, συχνότατα, γοητευόταν από τις απολυταρχικές τακτικές του προηγούμενου καθεστώτος. Εκατέρωθεν καταγγελίες, μετωπικές συγκρούσεις αλλά και σκοτεινές υποθέσεις σκανδάλων πλήττουν τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, με τον Έντι Ράμα να βρίσκεται τώρα ο ίδιος στη δίνη του κυκλώνα.
Ο «δυτικός» και «καλλιτέχνης» Ράμα, αυτός που πέτυχε την πτώση του Σαλί Μπερίσα, βρίσκεται υπόλογος για σειρά υποθέσεων που τον συνδέουν με την μαφία των ναρκωτικών, την ίδια ώρα που η Αλβανία που οικοδόμησε χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η Κολομβία της Ευρώπης». Αντιμέτωπος με καθημερινές μαζικές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και, φυσικά, ενώπιον της πολιτικής του απαξίωσης, ο Ράμα επιδεικνύει επί του παρόντος αντοχή καθώς καταφέρνει να αντικαθιστά τους βουλευτές που παραιτήθηκαν με πρόθυμους και να επενδύει στην καλή σχέση με το ίδρυμα Σόρος, την ίδια ώρα που η επίσημη Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες γίνονται αποδέκτες αιτημάτων να παρέμβουν πολιτικά, εξασφαλίζοντας την σταθερότητα στη χώρα.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Αθήνα, που επιδιώκει μία παραγωγική σχέση με την Αλβανία ώστε να την καταστήσει «σύμμαχο» σε μία μελλοντική ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, και, κυρίως, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα που αναζητά ζωτικό χώρο για να παραμείνει και να αναπτυχθεί στις πατρογονικές της εστίες.
Η κυβέρνηση της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια επί Κοτζιά, επένδυσε σημαντικά στην επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και στην ομαλοποίηση των σχέσεων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μία σειρά από κινήσεις του Ράμα βάρυναν πολύ το κλίμα. Η Υπ. Απόφαση 708, με την οποία επιχειρείται να αρπαγούν οι περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρας, με το πρόσχημα της αναμόρφωσης της πόλης, έχουν προκαλέσει την Αθήνα, ενώ οι ίδιοι οι ομογενείς σημειώνουν ότι στόχος είναι «να αφαιρεθεί η περιουσία από τον ντόπιο πληθυσμό, τα μέλη της Γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας , με σκοπό να την χαρίσουν σε προσωπικούς φίλους και υποστηρικτές του πρωθυπουργού Έντι Ράμα». Πρόκειται για σαφώς επιθετική κίνηση κατά της ελληνικής μεινότητας, οι σχέσεις με την οποία διαταράχθηκαν έτι περαιτέρω με το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου 2018.
Η περίπτωση Μπάσα
Αυτός που βρίσκεται απέναντι στον Ράμα, έχοντας de facto ρόλο ηγέτη του συνόλου της αντιπολίτευσης είναι ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα. Η σύγκρουσή του με το Ράμα είναι σφοδρή, ήδη από την περίοδο που ο Μπάσα διεκδίκησε το δήμο Τιράνων από τον τότε δήμαρχο Ράμα και τον νίκησε.
Για την ομογένεια – και κατ' επέκταση για την Ελλάδα – ο Μπάσα – που ηγείται των διαδηλώσεων στα Τίρανα – αποτελεί χρήσιμο σύμμαχο. Μόλις προ ημερών, σε συνάντηση που είχε με ευρωβουλευτές κατήγγειλε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από το καθεστώς του Έντι Ράμα. Ο Λουλζίμ Μπάσα ανέφερε στους ευρωβουλευτές για τον Ράμα: «Έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και εκκλησίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία». Η δήλωση Μπάσα συγκλόνισε την ομάδα των ευρωβουλευτών, με τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Μπας Μπέλντερ ζήτησε εξηγήσεις στη συνάντηση που ακολούθησε με κυβερνητικούς βουλευτές.
Βεβαίως, τα ΜΜΕ που στηρίζουν Ράμα, έσπευσαν να σημειώσουν πως ο Μπάσα κατηγόρησε τον Ράμα για τα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Ήπειρο προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη του Έλληνα μειονοτικού βουλευτή, Βαγγέλη Ντούλε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμπόρευση ήδη υπάρχει. Ο Ντούλε απέχει από τη Βουλή, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάσα και το ΚΕΑΔ, το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζει τα συμφέροντα της μειονότητας, θα συνεργαστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Χειμμάρας.
Μιλώντας αποκλειστικά στο Newpost, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην πόλη, Φρέντυ Διονύσιος Μπελέρης σημείωσε πως «ο Λουλζίμ Μπάσα είναι ένας πολιτικός γαλουχημένος με τις αρχές και τα ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απέχει μακράν από το μοντέλο του πολιτικού που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στην Αλβανία». «Κατά την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών οι ελληνοαλβανικές σχέσεις άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών, ενώ ταυτόχρονα ήταν μία ευνοϊκή περίοδος για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα» προσθέτει ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας, καταλήγοντας: «ο Μπάσα σε μία Αλβανία που θα εκλείψει το οργανωμένο έγκλημα από τον πολιτικό βίο και οι εκλογές θα αντικατοπτρίζουν την βούληση του αλβανικού λαού, θα είναι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».
Η πορεία και η πιθανή συνύπαρξη με Μητσοτάκη
Ο Λουζλίμ Μπάσα (Lulzim Basha) γεννήθηκε στα Τίρανα στις 12 Ιουνίου 1974. Η οικογένειά του κατάγεται από τη Δρένιτσα στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη φοίτηση στο Γυμνάσιο Sami Frashëri, σπούδασε νομικά στην Ουτρέχτη και εργάστηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ως μέλος της εξεταστικής ομάδας εγκλημάτων πολέμου των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Το 2000, ο Μπάσα εντάχθηκε στο νομικό τμήμα της διοίκησης του ΟΗΕ του Κοσσυφοπεδίου, πρώτον ως νομικός σύμβουλος της UNMIK και ύστερα από τον Οκτώβριο του 2001 ως αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου του διευθυντή του τμήματος δικαιοσύνης της UNMIK.
Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε το 2005 όταν ανέλαβε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σαλί Μπερίσα κατά την προεκλογική περίοδο, το τέλος της οποίας τον βρήκε να εκλέγεται βουλευτής. Στην κυβέρνηση Μπερίσα ανέλαβε διαδοχικά τα υπουργεία Δημοσίων Έργων και Εξωτερικών, έχοντας μάλιστα μία εξαιρετικά στενή και παραγωγική σχέση με την τότε ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία είχαν φτάσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα, που ανατράπηκε στη συνέχεια από την αλβανική δικαιοσύνη, κατά πληροφορίες μετά από αντιδράσεις της Τουρκίας.
Στην επόμενη κυβέρνηση Μπερίσα, το 2009, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, πριν παραιτηθεί για να διεκδικήσει – και κερδίσει από τον Ράμα – τον Δήμο Τιράνων.
Για πολλούς, ο Μπάσα αναμένεται να είναι, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα οδηγείται κι αυτή σε αλλαγή κυβέρνησης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Δεν είναι λίγοι όσοι προσβλέπουν στη συνεργασία που μπορεί να έχουν, ως πρωθυπουργοί, ο Μπάσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, οι δύο γνωρίζονται ήδη από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Γ.Π.Τ.
newpost.gr