30 Ιουλ 2019

Ξεκινά τις πτήσεις του το αερόστατο-«φρουρός» του Αιγαίου (video)

Σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο στη Σάμο, η επίδειξη των δυνατοτήτων του ..
δέσμιου αερόστατου θαλάσσιας επιτήρησης το οποίο έχει διαθέσει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.
Το εν λόγω αερόστατο, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης.
Με την ολοκλήρωση των δοκιμών των συστημάτων του χωρίς να παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση από την Τρίτη 30 Ιουλίου για διάστημα 28 ημερών, με σκοπό την αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως.
Η πρώτη στην ΕΕ
Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί στο νησί ένας κινητός (σε φορτηγό) σταθμός αισθητήρων με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της πορτογαλικής εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana – GNR) προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.
Έτσι, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της ΕΕ, που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας (MALE), το Σεπτέμβριο του 2018.

 https://www.newsbreak.gr/amyna/xekina-tis-ptiseis-toy-to-aerostato-froyros-toy-aigaioy-video/#ixzz5v97UOHpx