28 Οκτ 2019

Είπε το ναι ο ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ

Το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που ελήφθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τη Δευτέρα.
Κατά την προγραμματισμένη του συνεδρίαση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου – δηλαδή σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών – ο ESM άναψε «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα.
Κατά το ίδιο μέσο, της έγκρισης του αιτήματος προηγήθηκε συζήτηση επί της έκθεσης του ESM, σύμφωνα με την οποία η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων θα οδηγήσει σε βελτίωση βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και κατά 1,1% τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με το capital.gr.
Πάντως, κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος πρόωρης αποπληρωμής για τα δάνεια από την ΕΕ, καθώς έχουν επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές. Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ΕΕ, το ΔΝΤ καλείται να εγκρίνει επίσης το αίτημα. Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών είχε υπογράψει την επιστολή για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Η αποπληρωμή αυτή αφορά την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από το υπόλοιπο που ανέρχεται σε σε 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ).