5 Δεκ 2019

Aποκάλυψη Συρίγου: «Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης εξαφανίζει Κάρπαθο-Ρόδο-Κάσο» – Θρίλερ με τον πρέσβη της Λιβύης

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες. Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης έχει βάλει εκ νέου φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,
με την Άγκυρα να δημιουργεί πλέον τετελεσμένα. 

Όπως σας αναφέραμε πριν, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα από το τουρκικό κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. 
Μάλιστα διέρρευσαν και χάρτες από το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα-Τρίπολη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΥΡΙΓΟΥ
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο,  παραβιάζεται η ελληνική ΑΟΖ καθώς το μνημόνιο περιλαμβανει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών.

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος:
«Σημαντικό είναι ότι το σημείο αυτό που βρίσκεται κάτω από την Κρήτη και σταμάτα ακριβώς εκεί που είναι το ανατολικό όριο της Κρήτης»
Προσθέτει πως: «Δεν είναι ο χειρότερος χάρτης όπως ο προηγούμενος που έδειχνε ότι φτάνει ως την δυτική Κρήτη αλλά θεώρει ότι είναι δίκη της όλη αυτή η περιοχή» επισημαίνοντας πως «η συμφωνια αγνοεί την ύπαρξη της Καρπάθου, της Κάσου, της Κρήτης και της Ρόδου».
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως:
«Σύμφωνα με το αρθρο 2 – 3 οι δυο χωρες θα την καταθεσουν στα Ηνωμένα Έθνη για τις Διεθνείς Συμφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια ισχυρή συμφωνία»
Ωστόσο όπως δηλώνει η συμφωνία αυτή «είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική διότι δεν υπάρχουν αντικριστές ακτές μεταξύ Λιβύης Τουρκίας. Στην μέση είναι η Ελλάδα»
«Είναι στρατηγική της Τουρκίας… Θα βρισκουμε και θα σκονταφτουμε σε αυτή την συμφωνία»
Καταλήγει αναφέροντας πως «Αυτή η κινηση επηρεαζει την Ελλάδα όχι την Κύπρο ενώ παράλληλα αυτή η συμφωνια προσφέρει στην Τουρκία την στοιχειώδη νομιμοτητα».
ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ TON ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ 
Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.
AΠΟ ΠΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το κείμενο του Μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης διέρρευσε από την Άγκυρα, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνουν στη «Ναυτεμπορική» πως έλαβαν στα χέρια τους τα σχετικά έγγραφα, επισημαίνοντας πως δεν προήλθαν από τη λιβυκή πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ αυτό δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρέσβη της Τρίπολης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Όπως τονίζει το ΚΥΠΕ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελείται -σύμφωνα με παρουσίαση του CNN Turk- από πέντε άρθρα.
Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, η συμφωνία η οποία στάλθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί απόψε (βράδυ Πέμπτης) από την τουρκική εθνοσυνέλευση αφού προηγουμένως περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής βουλής.
Το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται «Μνημόνιο Συμφωνίας» επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες.
Οι πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού.
Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία) πριν την τελική συμφωνία.
Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ