29 Απρ 2021

Έρευνα σε 627.383 εμβολιασμένους> Οι παρενέργειες από Pfizer και AstraZeneca

 

Μία εξαιρετική επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία, σε πραγματικές καταστάσεις και αφορούν τις παρενέργειες των εμβολίων είδε εχθές το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα χρησιμοποίησε τα δεδομένα από τη Μελέτη Παρακολούθησης Συμπτωμάτων ZOE Covid, ένα εργαλείο παρακολούθησης... που καταγράφει στοιχεία από την πανδημία στη Βρετανία, έδειξε ως συχνότερες παρενέργειες τους πονοκεφάλους, την κόπωση και ελαφρύ πυρετό, όσον αφορά το εμβόλιο AstraZeneca.

Το ένα τρίτο όσων έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο υπέστησαν ήπιες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, σε σύγκριση με το 13,5% για το αντίστοιχο εμβόλιο της Pfizer. Ωστόσο, η συμπληρωματική δόση του Pfizer προκάλεσε ελαφρώς περισσότερες παρενέργειες (22%).

Οι επιστήμονες του King’s College London διαπίστωσαν επίσης ότι τα συμπτώματα κορυφώθηκαν κατά τις πρώτες 24 ώρες εμβολιασμού και συνήθως διήρκεσαν δύο ημέρες πριν εξασθενίσουν από μόνα τους. Οι πονοκέφαλοι ήταν η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από αυτήν τη μελέτη δεν περιελάμβαναν αριθμούς για σπάνιους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Tim Spector είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει «να καθησυχάσουν πολλούς ανθρώπους ότι στον πραγματικό κόσμο, καθώς οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και βραχύβιες».

Πειραματικές δοκιμές για τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca πέρυσι έδειξαν ότι οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πολύ πιο συχνές. Η κλινική δοκιμή Φάσης 3 της Pfizer έδειξε ότι το 77,4% των ανθρώπων εμφάνισαν τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη παρενέργεια μετά την πρώτη δόση τους. Και οι δοκιμές της AstraZeneca έδειξαν ότι το 75,8% των ανθρώπων υπέστη ήπιες παρενέργειες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Το MHRA λέει ότι ένας στους 10 ανθρώπους υποφέρει από πονοκεφάλους, ρίγη, πυρετώδη συμπτώματα και ναυτία μετά τη λήψη των εμβολίων. Περισσότεροι από 33,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν έως τώρα εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, με το ένα τέταρτο να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η μελέτη ZOE, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Infectious Diseases, έδειξε ότι το 25,4% των εμβολιασμένων ατόμων ανέφεραν ήπιες συστηματικές παρενέργειες. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση, ρίγη και ρίγη, διάρροια, πυρετό, αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις), μυαλγία (μυϊκός πόνος) και ναυτία. Τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες -όπου πραγματοποιήθηκε η ένεση- περιελάμβαναν πόνο στο χέρι, πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα, ζεστασιά και πρησμένους αδένες στη μασχάλη.

Τα δεδομένα προέρχονται από 627.383 χρήστες της εφαρμογής Zoe Covid Symptom Study που έκαναν οι ίδιοι της αναφορές και αφορούσε αποτελέσματα εντός οκτώ ημερών από τη λήψη μιας ή δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer ή μία δόση του εμβολίου AstraZeneca μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 10 Μαρτίου.

Οι πονοκέφαλοι ήταν η πιο κοινή ανεπιθύμητη παρενέργεια και για τα δύο εμβόλια, με το 22,8% των παραληπτών του AstraZeneca να το αναφέρουν. Περίπου 7,8% των ατόμων ανέφεραν ότι υπέφεραν από πονοκεφάλους μετά την πρώτη δόση Pfizer και 13,2% μετά τη δεύτερη δόση Pfizer.

Τα άτομα που είχαν μολυνθεί με Covid στο παρελθόν είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ολόκληρο το σώμα από την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer από εκείνους που δεν είχαν υποφέρει με γνωστή λοίμωξη πριν. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν τις επιδράσεις από αυτές που είχαν μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν πιο συχνές σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και σε γυναίκες.