28 Απρ 2021

Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του… ας το χωνέψει το State Department

 

Είπε μια-δυο κουβέντες ο Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο λίγοι έδωσαν σημασία, -δεν είμαι βέβαιος αν κάποιος την είδε- αλλά και οι δημοσιογράφοι δεν την εντοπίσαμε έγκαιρα. Βασικά δείχνει και την.. πορεία που αποφάσισε να πάρει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Όχι επειδή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αλλά επειδή σχεδιάζει από καιρό τις κινήσεις του, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Τουρκία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστρέψει στη Δύση.

Αφού τόνισε ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ περιορίζονται στο να περιπλέξουν τη διαδικασία και τις σχέσεις μαζί μας», περιέγραψε μερικά από τα προβλήματα και σημείωσε εμφαντικά ότι «το φως της αλήθειας δεν θα πάψει να λάμπει, μόνο και μόνο επειδή ισχυρίζονται το αντίθετο. Η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας, η υποστήριξη για τη FETÖ (του Ιμάμη Γκιουλέν) και το (κουρδικό) PKK/PYD, και το εμπάργκο και τα F-35 έχουν βλάψει τις σχέσεις μας».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «πέρα από τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχουν πλέον μείνει πολύ πίσω. Εμείς θα βαδίσουμε προς τους δικούς μας στόχους, ανεξαρτήτως περιστάσεων. Έχουμε κουραστεί να μας ζητείται να κάνουμε υποχωρήσεις».

Ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Και βεβαίως εννοεί τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια, όταν οι Αμερικανοί γραφειοκράτες κοιμόντουσαν, ως συνήθως. Και δεν αναφέρεται στο ΝΑΤΟ και τις υποχρεώσεις, του οποίου καταπατεί. Αλλά τη Ρωσία και το Ιράν και την Κίνα, χώρες με τις οποίες διατηρεί «σχέσεις αγάπης και μίσους» χωρίς να σπάει τις όποιες συμμαχίες μαζί τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ