…Ο Ράμα υιοθέτησε εξαρχής ως πρωθυπουργός μία εχθρική στάση προς την Ελλάδα. Το έχει o ίδιος ομολογήσει αργότερα. Το είχε δικαιολογήσει ότι σκοπός του ήταν η επαναφορά των ελληνοαλβανικών σχέσεων στη βάση της αμοιβαιότητας. Αναφορικά με τις θαλάσσιες... ζώνες, είχε στην ουσία την αίσθηση ότι το ζήτημα ήταν μονομερούς ελληνικού ενδιαφέροντος και έπρεπε κατά συνέπεια η Αλβανία να αποσπάσει ανταλλάγματα.
ΑΝΑΛΥΣΗ του ΟΡΦΕΑ ΜΠΕΤΣΗ
Η επιδείνωση που η στάση του προκάλεσε στις διμερείς σχέσεις προκλήθηκε από τον Ράμα με τη βεβαιότητα ότι η Αθήνα δεν θα τον “πλήρωνε” με το ίδιο νόμισμα. Η πεποίθηση αυτή είναι εμπεδωμένη σ’ όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της Αλβανίας.
Από την άλλη βέβαια, η στάση του αυτή συνδυαζόταν άριστα με την επιλογή του να αναγάγει σε στρατηγικό εταίρο την Τουρκία. Τόσο η οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα, όσο και η εκούσια από πλευράς του εγκατάλειψη της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ ως πρώτη προτεραιότητα, τον οδήγησαν στην αγκαλιά του Ερντογάν.
Τα σοφίσματα του Ράμα
Λίγο πολύ αυτά είναι γνωστά και έχουν αναλυθεί επαρκώς. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση και ίσως δεν έχει δεόντως επισημανθεί, αφορά στο γεγονός ότι τα πράγματα δείχνουν ότι και η Αθήνα έχει ενδώσει στα σοφίσματα του Ράμα περί αμοιβαιότητας, προκειμένου να παρεμποδίσει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Αλβανίας με την Τουρκία.
Είναι ευκόλως αποδεικτέο ότι η Αθήνα, έχοντας μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία και διπλωματική ωριμότητα, δεν είχε παραλείψει να σέβεται τη συμμετρία στις διμερείς σχέσεις με σκοπό την αμοιβαία ωφέλεια, ειδικά μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ