30 Νοε 2021

Αφεντικό Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην «Όμικρον» τα υπάρχοντα εμβόλια-Τα λεει αυτα για να μας πασαρουν ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ....σε αλλη μεταλαξη παλι ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ....


 Λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον εκτιμά ότι θα είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που υπάρχουν ήδη ο επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, προειδοποιώντας ότι ίσως χρειαστεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων...

Έριξε τα χρηματιστήρια



Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου έπεσαν περισσότερο από ένα δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα έπιασε ετήσιο χαμηλό, ενώ ο Nikkei υποχώρησε σημαντικά, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Στεφάν Μπανσέλ, οι οποίες προκάλεσαν νέα ανησυχία στις Αγορές, καθώς ενδεχόμενη αντίσταση του ιού θα παρατείνει κι άλλο την πανδημία.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η αποτελεσματικότητα θα είναι ίδια όπως με τη Δέλτα.

»Πρέπει να αναμένουμε όλα τα στοιχεία, όμως οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει αναφέρουν “αυτό δεν θα είναι καλό”» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Moderna.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Η Όμικρον έχει προκαλέσει εδώ και μερικές ημέρες παγκόσμιο συναγερμό, ο οποίος έχει φέρει κλειστά σύνορα, ταξιδιωτικές οδηγίες και ηχηρά καμπανάκια αναφορικά με την οικονομική ανάκαμψη από τα δύο χρόνια πανδημίας.

Τα νέα της εμφάνισής του έχουν εξαφανίσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια σε αξία μετοχών την περασμένη Παρασκευή, με την ηρεμία να επανέρχεται στις αρχές αυτής της εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία.

Ηρεμία στις αγορές είχαν φέρει και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναφέρουν μέτρα lockdown.

Μέτρα, ανησυχία και εμβολιαστική ανισότητα

Η πρώτη «εμφάνιση» της νέας παραλλαγής ήρθε στις 24 Νοεμβρίου όταν και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια εντοπίστηκε σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προβεί σε επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις προς τα κράτη να μην προχωρούν σε περιοριστικά μέτρα στα διεθνή ταξίδια, ενώ αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το ζήτημα της σκληρής ανισότητας στον τομέα του εμβολιασμού.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι πολίτες της Αφρικής δεν μπορούν να φέρουν την ευθύνη για το ανήθικα χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού που είναι διατεθειμένο για την ήπειρο.

»Και δεν θα πρέπει να τιμωρούνται επειδή αναγνώρισαν και μοιράστηκαν με τη διεθνή κοινότητα σημαντικές πληροφορίες για την επιστήμη και την υγεία».

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών η Ινδία, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμβολίων παγκοσμίως, υποσχέθηκε να προσφέρει έξτρα ποσότητες προς αρκετές αφρικανικές χώρες, ενώ ήδη η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα δισεκατομμύριο δόσεις προς την ήπειρο.