Εξαιρετικά επίκαιρες μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε κάνει τον Αύγουστο του 2021 αναφορικά με τις τότε καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια.
Έτσι πριν δύο χρόνια ο..
πρωθυπουργός, είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της φωτιάς στην Αττική, όπως ακριβώς έκανε και πριν μέρες: Δηλαδή είχε ρίξει τις ευθύνες στην «κλιματική κρίση».Μάλιστα είχε απευθύνει έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» καθώς η κρίση είναι πιο δραματοποιημένη. Και φυσικά έκανε και το υπουργείο έτσι, με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια.
Είχε σημειώσει τότε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και έκανε αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης.
«Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες» είχε πει.
«Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν.
Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική.
Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.
Ενώ πρόσθεσε πως είναι έτοιμος για «τολμηρές λύσεις», τις οποίες ακόμη να δούμε, δύο χρόνια μετά.
Μάλιστα στη συνέχεια είχε κατηγορήσει και τον καύσωνα «είχαμε επί 7 ημέρες υψηλές θερμοκρασίες που μετέτρεψαν τη χώρα σε μπαρουταποθήκη», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ ισχυρίστηκε πως είναι βέβαιο πως πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, το εάν ήταν οργανωμένο σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Και το διερεύνησε…
Προκλητικός με τις ανεμογεννήτριες –Είχε κατηγοορήσει τους «αντιεμβολιαστές»!
Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει στην συνέχεια για την μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων χρησιμοποιώντας τον ήλιο και την θάλασσα.
«Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες, (σ.σ. τελικά όμως χρειάστηκε) μπορούμε να τις φτιάξουμε και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι μας. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, είναι σύμμαχοι», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ πρόσθεσε πως «οι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες».
Παρόλα αυτά στη συνέχεια είχε αναφέρει πως η «απολιγνιτοποίηση πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι, μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο. Μακροπρόθεσμα ο ήλιος και ο άνεμος (εννοώντας προφανώς και τις ανεμογεννήτριες)».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Όπως είπε «πρέπει να δούμε πού μπορούμε και πού πρέπει να χτίσουμε τέτοιες εγκαταστάσεις, ποιο είναι οι κανόνες για να προχωρήσουμε σε αυτές τις επενδύσεις χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον».
Ένα νέο πεδίο είπε, είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θάλασσες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο έτσι ώστε αυτές να προσφέρουν στην χώρα.