14 Αυγ 2023

Διπλωματικό συναγερμό στην Αθήνα προκαλεί το φιάσκο της ΕΛΑΣ - Προβληματισμός μετά τις αντιδράσεις Γαλλίας και Κροατίας

 


Πολυεπίπεδες συνέπειες που είναι δυνατό να φτάσουν ως τη διατάραξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, φέρνει η άγρια δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκανς, κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» της ΕΛ.ΑΣ., που αν και είχε ενημερωθεί πολύ έγκαιρα, επέδειξε αδιανόητη αδυναμία διαχείρισης της υπόθεσης.

Η χθεσινή απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαγόρευση κυκλοφορίας για οποιοδήποτε οπαδό του Παναθηναϊκού επιλέξει να βρεθεί στην περιοχή της Μασσαλίας, ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της UEFA να απαγορεύσει την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών στους διπλούς αγώνες του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέϊγ για τα προκριματικά του Champions League, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, καθώς αποτυπώνει την ένταση και την έκταση του προβληματισμού που προκάλεσε η ασύλληπτη ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας – και εν γένει της κυβέρνησης να προστατέψει τους πολίτες της από «σεσημασμένους» χούλιγκανς.

Προς επίρρωση του παραπάνω κλίματος, γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Παρίσι όχι μόνο θεωρεί ότι η αναμέτρηση θα προσφέρει πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, αλλά θεωρεί ότι «οι μετακινήσεις του Παναθηναϊκού αποτελούν τακτικά πηγή διαταραχών της δημόσιας τάξης, εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς ορισμένων από τους οπαδούς της ομάδας».

Κίνδυνος, όμως, να υπάρξουν ρωγμές αρχίζουν και διαφαίνονται και στις ελληνο-κροατικές σχέσεις. Χθες, το κλίμα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα, μετά τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου αλλά και την πρωτοβουλία του Κροάτη ΥΠΕΞ να επικοινωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Γεραπετρίτη προκειμένου να του μεταφέρει τις ανησυχίες των Κροατών πολιτών αλλά και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατούμενων οπαδών.

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της», απάντησε η Αθήνα, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας ως ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ε.Ε. και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν τον προβληματισμό και την ανησυχία της UEFA για τον τελικό του Conference League μετά το φονικό ραντεβού οπαδών της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντάται μεθαύριο, Τετάρτη, με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τις ηγεσίες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

https://www.ieidiseis.gr/