Σε κατάσταση… αμηχανίας έχουν περιέλθει αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη επισήμων.
Κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στο δρόμο (…) Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».
Η ανακοίνωση έγινε, η εντολή δόθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πλέον μένει να φανεί εάν θα υπάρξει εφαρμογή της. Προς το παρόν επικρατεί… αμηχανία, ενώ σε πρώτη φάση θα γίνει προσπάθεια αποδέσμευσης 1.000 αστυνομικών.
Το συγκεκριμένο θέμα ήταν ανέκαθεν «καυτή πατάτα», καθώς κανείς τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την «αθρόα» διάθεση αστυνομικών στις «στρατιές» των επισήμων. Καλά πληροφορημένες αστυνομικές πηγές σημειώνουν στο iΕidiseis ότι ακόμα και σήμερα -δηλαδή μετά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού- υπάρχουν παραδείγματα προσώπων που φυλάσσονται με τρόπο που προκαλεί το κοινό αίσθημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πρώην υπουργού που απασχολεί για τη φύλαξή του 18 αστυνομικούς (το προσωπικό δηλαδή ενός Αστυνομικού Τμήματος). Υπάρχουν επίσης δημοσιογράφοι που απασχολούν αστυνομικούς, χωρίς να δικαιολογείται επαρκώς ο λόγος, ενώ το ίδιο ισχύει για επιχειρηματίες οι οποίοι παρότι έχουν μεγάλη οικονομική άνεση φυλάσσονται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κάνει προσπάθεια να αποδεσμεύσει προσωπικό από τους… vip, σε μία περίοδο κατά την οποία είναι εμφανής η λειψανδρία σε μάχιμες υπηρεσίες. Ωστόσο, για να γίνει αυτό αρχικά θα πρέπει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτήσει «εικόνα» για το πόσοι είναι οι αστυνομικοί που φυλάνε επισήμους και που βρίσκονται.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, εξηγεί στο iEidiseis γιατί στην Ελλάδα αυτό είναι μία πολύπλοκη διαδικασία:
«Επικρατεί αλαλούμ. Η καταγραφή των αστυνομικών που υπηρετούν σε συνοδείες στόχων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Και αυτό γιατί άλλοι είναι στη Διεύθυνση Επισήμων, άλλοι φαίνονται να υπηρετούν σε Τμήματα αλλά είναι αποσπασμένοι σε επισήμους και άλλοι υπηρετούν πράγματι σε Τμήματα αλλά κάνουν βάρδιες σε στόχους (φύλαξη σπιτιών κ.ο.κ.)».
Πόσοι είναι κατ’ εκτίμηση οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη «υψηλών προσώπων»; Ο κ. Καλλιακμάνης υπολογίζει ότι ξεπερνούν τους 6.000: «Κατ’ εκτίμηση μπορούμε να πούμε ότι περίπου 4.000-5.000 υπηρετούν στη Διεύθυνση Επισήμων και φυλάνε στόχους σε όλη τη χώρα και περίπου 2.000 υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν σε συνοδείες στόχων».
Πόσο όμως κοστίζει στο Δημόσιο η φύλαξη των «υψηλών προσώπων»; Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι εάν πάρει κάποιος ως δεδομένο ότι ένα στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. κοστίζει ετησίως 20.000 ευρώ -κατά μέσο όρο- και ότι το «πλεονάζον» προσωπικό στις συνοδείες των επισήμων είναι 2.500 άτομα, δηλαδή ο αριθμός που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει να αποδεσμευτεί, τότε τα χρήματα που χάνει το Δημόσιο είναι 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
https://www.ieidiseis.gr/