14 Ιουν 2024

Απογοήτευσε ο ανασχηματισμός την αγορά, sell off σε τράπεζες -5% και ΧΑ -2,19% στις 1.406 μον.

Στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε το  ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.406 μονάδες, από τις 1.439 μονάδες υψηλό ημέρας, με sell off στις τράπεζες έως -5%, και ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, ενώ οι συναλλαγές ανέβασαν ταχύτητα.

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πλησιέστερη στήριξη των 1.425 μονάδων αλλά κράτησε την ισχυρή στήριξη των 1.400 μονάδων.
Αναλυτικά στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -4,79% και Eurobank -4,7% και ακολούθησε η Πειραιώς -4,26% ενώ η Εθνική περιόρισε τις απώλειες στο -1,1% από -2,73% από χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με απώλειες έκλεισε το σύνολο των τίτλων, με ΔΕΗ -3,37%, Viohalco -3,23%, Τιτάν -3,1%, Μotor Oil -2,87%..
Η πρώτη ευρω-μετεκλογική εβδομάδα έκλεισε πτωτικά, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε απώλειες -3,53%,
 ο FTSE 25 υποχώρησε κατά  -3,65% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατά -4,26%.
Η ορατότητα μειώνεται με εμφανή την επικράτηση των πωλητών, καθώς ο ανασχηματισμός  που επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλύψει τη συντριβή που υπέστη η ΝΔ στις ευρωεκλογές, απογοήτευσε ....ενώ εξαιτίας του φιάσκου των ευρωεκλογών το νέο placement της Εθνικής μετατίθεται για μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2024.
Η ίδια εικόνα και στις ευρωπαικές αγορές, με τον δείκτη CAC στο Παρίσι -2,5%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο -3%... καθώς από την μια, η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων από την Fed για περισσότερο διάστημα θα επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ και από την άλλη στο κάδρο μπήκε η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών..
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, με τους επενδυτές να τρομάζουν .